Ο Stephen Hawking, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο άνθρωπος που κατάφερε από μία αναπηρική καρέκλα να εξερευνήσει τις πιο μακρινές γωνιές του σύμπαντος, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στο σπίτι του, στο Cambridge.

Είχε χαρακτηριστεί από πολλούς το πιο λαμπρό μυαλό μετά τον Einstein, ενώ με την επιστημονική του έρευνα προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Αυτό το κατάφερε κατά ένα μεγάλο κομμάτι με την κυκλοφορία του βιβλίου του ” A brief history of time”, το οποίο εκδόθηκε το 1984 και μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες, καθώς υπήρξε στη λίστα των best seller της New York Times για 237 εβδομάδες! Το βιβλίο “The Universe in a nutshell” που εκδόθηκε το 2001, ήρθε σαν συνέχεια του πρώτου του βιβλίου, με σκοπό να απλοποιήσει τις υπάρχουσες θεωρητικές εξελίξεις στον κόσμο της φυσικής. ‘Oπως είχε πει και ο ίδιος “Αν ανακαλύψουμε μία ολοκληρωμένη θεωρία για το σύμπαν, θα πρέπει με τον καιρό να γίνει ευρέως κατανοητή από όλους, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι – επιστήμονες, φιλόσοφοι και οι κοινοί άνθρωποι – να συμμετάσχουμε στη συζήτηση του γιατί υπάρχουμε εμείς και το σύμπαν. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είναι ο απόλυτος θρίαμβος για την ανθρώπινη λογική. Γιατί θα είναι σαν να έχουμε μπει στο μυαλό του Θεού”.
cvnwbvww556dec364baa1778634708

O Stephen Hawking όμως, πέρα από λαμπρός επιστήμονας, θα μείνει στην ιστορία σαν ένα έμβλημα της ανθρώπινης αποφασιστικότητας και περιέργειας, της ικανότητας του ανθρωπίνου μυαλού να ξεπερνάει οποιαδήποτε εμπόδια και όρια. Στα 21 του διαγνώστηκε με νόσο του κινητικού νευρώνα, μία εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, κατά την οποία σταδιακά όλοι οι μύες του σώματος παραλύουν. Το προσδόκιμο ζωής του μετά τη διάγνωσή του δεν ήταν περισσότερο από 2 χρόνια. Την διάγνωση ακολούθησε η κατάθλιψη, καθώς ο Stephen Hawking πίστευε τότε πως δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσει τις έρευνες του. Η περιέργειά του όμως και η θέλησή του αποτέλεσαν κίνητρο να συνεχίσει από εκεί και πέρα με ακόμη περισσότερο ζήλο, καθώς, όπως πολύ σύντομα κατάλαβε, η ασθένεια θα καταλάμβανε το σώμα του, αλλά όχι τις δυνατότητες του μυαλού του. Μέχρι το 1970, η ομιλία του είχε αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό που γινόταν κατανοητός μόνο από την οικογένειά του, ενώ το 1985, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ελβετία, προσβλήθηκε από πνευμονία. Η τότε σύζυγός του, για να του σώσει τη ζωή, πήρε τη δύσκολη απόφαση της τραχειοτομής, η οποία του κόστισε όμως οριστικά την φωνή του. Φοβούμενος τότε το σύνδρομο του εγκλεισμού, άρχισε να συνεργάζεται με ερευνητές σε συστήματα που θα μπορούσαν να μεταφράσουν τα σχέδια του εγκεφάλου του ή τις εκφράσεις του προσώπου του με ενεργοποίηση διακοπτών. Και τα κατάφερε με τη δική του συσκευή παραγωγής ήχου.

esk

Πηγή εικόνας: konyves.hu

Ήταν ο άνθρωπος που ξεπέρασε κάθε όρια. Έχει καταγραφεί σαν ένας από τους μακροβιότερους που έπασχαν από τη νόσο του Lou Gehrig – 50 χρόνια έναντι των δύο της αρχικής πρόγνωσης. Ταξίδεψε ανά τον κόσμο για να πραγματοποιήσει ομιλίες, επισκέφτηκε κάθε ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Το 2014 κυκλοφόρησε και η βραβευμένη ταινία ” Η Θεωρία των πάντων”, εμπνευσμένη από τη ζωή του. Πάνω απ’όλα, υπήρξε ο άνθρωπος που έθεσε νέες βάσεις για την κατανόηση του σύμπαντος, την αρχή των πάντων, της ίδιας της ζωής. Ήταν ο άνθρωπος που πολύ χαρακτηριστικά είχε δηλώσει “Να θυμάσαι να κοιτάς ψηλά, προς τα αστέρια και όχι κάτω, εκεί που είναι τα πόδια σου. Προσπάθησε να βγάζεις νόημα από όσα βλέπεις και να αναρωτιέσαι τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος. Και όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι στο οποίο μπορείς να πετύχεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην τα παρατάς”.

hawking-obit-web-2-superJumbo

Πηγή εικόνας: thenextweb.com

 

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.