Πόλεμος στην Συρία. Τρεις λέξεις, μια πρόταση, εκατομμύρια συνεπειών. Καταστροφικές και θανάσιμες. Ο συγκεκριμένος πόλεμος ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια σε μία πόλη κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, την Νταράα, όταν μαθητές – 13 ως 16 χρονών – , έγραψαν συνθήματα κατά του Άσαντ στον τοίχο του σχολείου τους. Μέχρι σήμερα, αυτός ο πόλεμος όχι απλά δεν έχει εξασθενίσει, αλλά μαίνεται διαρκώς και όσο πάει, πληθαίνει τόσο το εύρος τον καταστροφών του, όσο και ο αριθμός των ανθρώπινων ψυχών που θανατώνει.

Πηγή εικόνας: topontiki.gr

Θέλοντας να παραθέσω απλά, σύντομα, χωρίς εξηγήσεις και πλατειασμούς τα γεγονότα, θα πω τα εξής:

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 3 μαινόμενοι πόλεμοι:

  • Ανάμεσα στον Άσαντ και τους αντικυβερνητικούς αντάρτες
  • Ανάμεσα στους Κούρδους και στους Τούρκους
  • Πόλεμος κατά του ISIS

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου πέθαναν περισσότεροι από 1000 άμαχοι στα πεδία πολέμου. Από τις 18  Φεβρουαρίου, όπου ξεκίνησαν οι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτα, πέθαναν 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους 147 παιδιά. Ο αριθμός μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί και αναμένεται να γίνει τραγικά μεγαλύτερος όσο περνούν οι μέρες.

Αυτές οι πληροφορίες που κατέγραψα είναι μόνο ένα δείγμα, ένα μικρό χρονικό, με σκοπό να γνωστοποιήσω συγκεκριμένες πληροφορίες. Ούτε θα αναφέρω παραπάνω γεγονότα, ούτε θα λάβω πολιτική θέση, ούτε θα σας πω βγείτε και φωτογραφηθείτε ή ανεβάστε στα social hashtags #enoughsyria, ούτε θα προκαλέσω δάκρυα με συγκινησιακό λόγο, με σκοπό την κινητοποίησή σας. Και να κινητοποιηθείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα να μεταβληθεί κάτι (δεν ξέρω τι) πιθανότατα και όχι.

Σκοπός του εν λόγω άρθρου είναι η συνειδητοποίηση. Υπάρχει αυτός ο πλανήτης και υπάρχουν και 5-6 άνθρωποι που τον κυβερνούν ολόκληρο. Καμία κυβέρνηση μεμονωμένη και καμιά συσπείρωση κυβερνήσεων και ανθρώπων δε μπορεί να διοικήσει αυτόν τον πλανήτη, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα και η απαιτούμενη δύναμη να εκθρονίσουν αυτά τα λιγοστά άτομα. Είμαστε τα μοναδικά όντα που μπορούμε να καταστρέψουμε τους ομοίους μας. Και το κάνουμε. Και άλλοι πεθαίνουν στο ένα ημισφαίριο, άλλοι στο άλλο ημισφαίριο ανεβάζουν stories στο Instagram και πίνουν σε πολυτελή μέρη την σαμπάνια τους. Άλλοι πεθαίνουν απ’ την πείνα, άλλοι δουλεύουν όλη μέρα για να τα φέρουν βόλτα και άλλοι απλά έχουν χρήματα με το δικό τους τρόπο. Και κατ΄ εμέ πάντοτε, τίποτα απ’ αυτά δεν είναι κατακριτέο. Έτσι έχει διαμορφωθεί ο πλανήτης Γη και έτσι πορευόμαστε. Ο έχων επιβιώνει. Αυτό που θεωρώ όμως κατακριτέο, είναι ότι το 2018 υπάρχουν άτομα (στρατιώτες στα πεδία πολέμων) που τους λένε ‘’θα σκοτώσεις’’ και αντί να σκοτώσουν τον εντολέα, σκοτώνουν το θύμα. Και να τον σκοτώσουν βέβαια, την επόμενη ημέρα θα πεθάνουν αυτοί. Και αυτό είναι εξίσου κρίμα, οπότε ερχόμαστε σε τέλμα.

pEOkBuB4WYmLjz9Bi8qu Πηγή εικόνας: voria.gr

Ο κόσμος δεν μεταβάλλεται εύκολα. Μια μαζική κινητοποίηση (εννοώντας όλου του πλανήτη) ίσως μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή. Ίσως όμως και όχι. Σαφώς κάθε προβολή αλληλεγγύης, κατανόησης και κινητοποίησης είναι ευπρόσδεκτη, καθώς όλοι -νοητά τουλάχιστον- είμαστε δίπλα σε αυτούς που βάλλονται, ακόμα και τώρα που εγώ γράφω. Όμως αυτός ο κόσμος δύσκολα αλλάζει. Αλλάξτε τους εαυτούς σας παιδιά. Από εσένα, που είσαι ένας απλός πολίτης, μέχρι εσένα, που κυβερνάς τον πλανήτη. Αλλάξτε, γιατί ο κόσμος χρειάζεται διαμάντια που έχουν αγάπη μέσα τους, όχι σκουπίδια που έχουν μίσος. Μόνο ντροπή για όσα συμβαίνουν στην Συρία και σε κάθε αποτρόπαια πράξη αυτού εδώ του είδους. Ευχή από μέρους μου, να υπάρξει κάποτε ένας κόσμος χωρίς πόλεμο. Και ας γίνει αυτό όταν, τουλάχιστον 3 γενιές από τώρα, θα έχουν φύγει απ’ τη ζωή.

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: www.newsbomb.gr

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!