Χαιρετώ τα πλήθη! Το ταξίδι της στήλης μας συνεχίζεται με προορισμό τη χαμένη Ατλαντίδα. Τι συμβαίνει τελικά με αυτό το μυστήριο μέρος; Υπήρξε ποτέ ή ήταν απλά ένα προϊόν μυθοπλασίας;

atlantida2

Πηγή Εικόνας: kefaloniapress.gr

Η Ατλαντίδα είναι πιθανότατα μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας». Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, ένα εύπορο νησί που βρίσκεται «πέρα από τις Ηράκλειες στήλες» (τα σημερινά στενά του Γιβραλτάρ, άρα πιθανότατα βρισκόταν κάπου ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική), ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Λυβικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα (δηλαδή κατά το 9560 π.Χ.). Οι Άτλαντες ήταν ένας λαός με υπερφυσικές ικανότητες και θεϊκή καταγωγή. Σταδιακά όμως, άρχισαν να χάνουν τη θεϊκή τους δύναμη. Όταν κυριεύτηκαν από ανθρώπινες αδυναμίες αποφάσισαν να στραφούν ενάντια σε άλλους εύπορους λαούς με σκοπό την υποταγή. Γι΄ αυτό ταξίδεψαν προς τη Μεσόγειο, ώσπου συναντήθηκαν με τους παντοδύναμους και γενναίους Αθηναίους, από τους οποίους ηττήθηκαν για πρώτη φορά. Μετά από εξαντλητικές όμως μάχες, οι Αθηναίοι τελικά λύγισαν. Οι θεοί τότε εξοργίστηκαν με τους Άτλαντες κι αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν με παντοτινό αφανισμό. Τόσο μεγάλη ήταν η οργή που τους κατέστρεψαν μέσα σε μία μόνο νύχτα, αφήνοντας πίσω μόνο μάζες από λάσπη και πυκνούς καπνούς.

Screenshot_8-6

Πηγή Εικόνας: kefaloniapress.gr

Επειδή είναι μια ιστορία που ενσωματώνεται στους διαλόγους του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα θεωρείται γενικά ως παραβολή που κατασκευάστηκε από το φιλόσοφο για να εξηγήσει τις πολιτικές του θεωρίες. Αν και η ιστορία του Πλάτωνα φαίνεται σαφής στους περισσότερους μελετητές, μερικοί προτείνουν ότι η περιγραφή του είναι εμπνευσμένη από παλαιότερες παραδόσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Πλάτωνας βασίστηκε σε προηγούμενα γεγονότα, όπως την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή τον Τρωικό πόλεμο, ενώ άλλοι επιμένουν ότι έλαβε έμπνευση από πιο σύγχρονα γεγονότα όπως την καταστροφή της Ελίκης το 373 π.Χ. και την αποτυχημένη εισβολή της Σικελίας το 415-413 π.Χ.. 

Οι διάλογοι που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι οι πρώτες γνωστές αναφορές στην Ατλαντίδα. Για άγνωστους λόγους ο Πλάτωνας ποτέ δεν ολοκλήρωσε τον Κριτία, εντούτοις ο μελετητής Benjamin Jowett, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αρχικά σκόπευε να γράψει και ένα τρίτο διάλογο με τον τίτλο «Ερμοκράτης». Ο John V. Luce υποθέτει ότι ο φιλόσοφος – αφού περιέγραψε την αρχή του κόσμου και της ανθρωπότητας στον Τίμαιο, καθώς επίσης και την αλληγορική τέλεια κοινωνία της αρχαίας Αθήνας και της επιτυχούς υπεράσπισης της ενάντια της εχθρικής Ατλαντίδας στον Κριτία – θα έκανε κύριο θέμα του Ερμοκράτη τη στρατηγική του Ελληνιστικού πολιτισμού κατά τη σύγκρουσή του με τους βαρβάρους. 

giphy

Οι θεωρίες σχετικά με το αν υπάρχει ή υπήρξε ποτέ η Ατλαντίδα κι αν υπήρξε πού βρίσκεται οργιάζουν. Πολλοί μεταγενέστεροι συγγραφείς του Πλάτωνα αναφέρουν σε έργα τους την Ατλαντίδα, ενώ άλλοι, όπως ο Αριστοτέλης, 50 χρόνια μετά το θάνατο του φιλοσόφου, θεωρεί την ύπαρξη της πόλης μυθοπλασία.  Επικρατέστερες απόψεις περιστρέφονται γύρω από τις εξής πόλεις: πολλοί πιστεύουν ότι η χαμένη Ατλαντίδα είναι η Τροία, άλλοι ότι είναι μια αναφορά στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, άλλοι ότι είναι η Κρήτη. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Άτλαντες δεν είχαν φιλικές σχέσεις με τους Έλληνες, οπότε δεν είχαν και καμία σχέση μαζί τους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι, επηρεασμένος ο φιλόσοφος από τις καταστροφές που είχαν συμβεί σε γνωστές πόλεις εκείνη την εποχή, έπλασε μια μυθική πόλη μπλέκοντας στοιχεία από τις πολλές κατεστραμμένες κι έφτιαξε μια νέα τόσο αληθοφανή, που η ύπαρξή της ή όχι μας προβληματίζει μέχρι και σήμερα.

giphy (1)

Κι αφού προβληματιζόμαστε και ψαχνόμαστε μέχρι σήμερα, ερευνητές ανά καιρούς ισχυρίζονται ότι βρήκαν την πολυπόθητη χαμένη πόλη. Μάλιστα, ένας τη βρήκε τυχαία απλά χαζεύοντας το Google Earth! Στις 20 Φεβρουαρίου του 2009, ο Bernie Bamford, ένας Βρετανός μηχανικός αεροναυπηγικής κάνοντας τυχαία περιήγηση στο Google Εarth, διέκρινε υποθαλάσσιους σχηματισμούς που θύμιζαν οικοδομικά τετράγωνα σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων Β-ΒΔ της νήσου Λα Παλμα των Καναρίων νήσων ή 400 χιλιόμετρα Ν-ΝΔ της νήσου Μαδέρας της Πορτογαλίας. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας την περιέργεια πολλών ερευνητών. Λόγω του μεγάλου θορύβου που δημιούργησε παγκοσμίως η ανακάλυψη του Bernie, η Google θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα, οδηγώντας την έρευνα προς την κατεύθυνση που βολεύει όσους συστηματικά αποκρύπτουν την αλήθεια: Προς τη συνομωσιολογία. Εσπευσμένα λοιπόν ο εκπρόσωπος της Google ήρθε να «βάλει» τα πράγματα στην θέση τους, δηλώνοντας ότι αυτά που βλέπουν οι χρήστες του προγράμματος είναι αποτέλεσμα της σάρωσης του πυθμένα από τα σόναρ (ηχητικά ραντάρ) πλοίων που διασχίζουν τους ωκεανούς. Αυτές οι γραμμές σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Google δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάγλυφη απεικόνιση της πορείας ενός πλοίου. 

giphy (2)

Μετά από πολύχρονες έρευνες που ολοκληρώθηκαν πριν από ένα χρόνο, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στα βάθη του Νότιου Πόλου. Με τη βοήθεια της τεχνολογικής απεικόνισης, οι επιστήμονες άρχισαν να ανακαλύπτουν τα βάθη της Ανταρκτικής. Ερευνητές από το Universite libre στις Βρυξέλλες ερεύνησαν την ήπειρο σε βάθος μισού μιλίου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, υποστηρίζουν ότι εκεί βρισκόταν η Ατλαντίδα, θεωρία η οποία έχει να συζητηθεί από τις δεκαετίες 1960-1970. Το 2011, μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών πίστευε ότι η θρυλική πόλη βρισκόταν στους λασπότοπους του Cadiz της Ισπανίας. Ισχυριζόταν ότι η πόλη βυθίστηκε κάτω από το βόρειο Cadiz λόγω τσουνάμι. 

giphy (3)

Γυρνώντας πάλι στο 2017, ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε μία τεράστια ανακάλυψη έπειτα από προσπάθειες δέκα ετών στην λίμνη Βαν, την δεύτερη μεγαλύτερη της Τουρκίας με μήκος 119 χιλιόμετρα, εμβαδόν 3.755 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 451 μέτρα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κάστρο που χρονολογείται περίπου στο 1000 π.Χ. και μάλιστα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ τα τείχη του φτάνουν τα τρία, ακόμη και τα τέσσερα μέτρα ύψος. Πιστεύεται ότι το κάστρο κατασκευάστηκε την Εποχή του Σιδήρου, απομεινάρι του πολιτισμού των Ουράρτου, γνωστού και ως Βασιλείου του Βαν, το οποίο κυριάρχησε στην περιοχή από τον 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. Η συγκλονιστική αυτή ανακάλυψη έγινε από το Πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl και μία ομάδα δυτών. Ο Ταχσίν Κεϊλάν, επικεφαλής της ομάδας των δυτών που είχαν αναλάβει το πρότζεκτ,  αναζητούσε το τέρας της Λίμνης Βαν, ένα μυθικό πλάσμα παρόμοιο με εκείνο της Λίμνης Λοχ Νες, όταν βρήκε το κάστρο. Η στάθμη των νερών της λίμνης παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια και προτού η λίμνη πάρει την τελική της μορφή, όπως είναι σήμερα, στην περιοχή υπήρχε ένας πολιτισμός που ήκμαζε. Αμέσως δημιουργήθηκαν σενάρια περί ανακάλυψης της χαμένης Ατλαντίδας. 

giphy (4)

Το μυστήριο της Ατλαντίδας αποτελεί ίσως τον πιο πολυσυζητημένο μύθο. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπήρξε και πού ακριβώς βρισκόταν. Πάντως, λέγεται ότι όποιος τη βρει θα αποκτήσει υπερδυνάμεις. Αφού δεν έχει αποκτήσει κανείς απ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι τη βρήκαν, τότε ακόμα έχουμε ελπίδες να αποκτήσουμε εμείς!

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: menshouse.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!