Χελλόου χελλόου! Όχι, δε συνέβη κάτι. Όχι, δε σταματήσαμε να εξερευνούμε περιοχές που κρύβουν από πίσω τους πολλά μυστικά. Απλά κάναμε ένα μεγάλο break, γιατί τα κιλά των Χριστουγέννων ήταν πολλά. Στο θέμα μας λοιπόν! Σήμερα θα ανακαλύψουμε το μυστήριο, που περιτριγυρίζει τη γνωστή σε όλους μας μπορώ να πω, Περιοχή 51.

Η Περιοχή 51 (Area 51), επίσημα γνωστή ως Λίμνη Γκρουμ ή Αεροδρόμιο Χόμι είναι απομακρυσμένη μονάδα της Αεροπορικής Βάσης Έντουαρτς. Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), τα σωστά ονόματα για την περιοχή είναι Nevada Test and Training Range και Groom Lake, αν και το όνομα Area 51 έχει χρησιμοποιηθεί σε επίσημα έγγραφα της CIA. Επίσημα ο πρωταρχικός σκοπός της βάσης είναι απροσδιόριστος, ωστόσο με βάση τα ιστορικά στοιχεία, πιθανόν να υποστηρίζει την εξέλιξη και δοκιμή πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων. 

giphy (4)

Η έντονη μυστικότητα που περιβάλλει τη βάση είναι συχνά θέμα για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και θεάσεις Άγνωστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ). Έχει χρησιμοποιηθεί ως εξωγήινη βάση σε πολλές αμερικανικές τηλεοπτικές εκπομπές και πολλοί Αμερικάνοι υποστηρίζουν αυτή την θεωρία και στην πραγματική τους ζωή. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιστήμονες που πιστεύουν, ότι σε εκείνη τη βάση η αμερικανική κυβέρνηση κατασκευάζει αεροσκάφη παρόμοια με ΑΤΙΑ. Αυτή η θεωρία φαινόταν αδύνατη, αλλά μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν φαίνεται πως είναι και η σωστή. Παρά το γεγονός ότι η βάση δεν έχει κηρυχθεί ως μυστική, όλες οι έρευνες και τα γεγονότα που αφορούν την περιοχή 51 είναι απόρρητες πληροφορίες. Τον Ιούλιο του 2013, μετά από μια αίτηση που είχε υποβληθεί το 2005 από την FOIA, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) αναγνώρισε δημοσίως για πρώτη φορά την ύπαρξη της με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που περιέχουν λεπτομέρειες για την ιστορία και τον σκοπό της περιοχής 51.

51a_409176579

Πηγή Εικόνας: 24wro.com.gr

Τα διασταυρωμένα ιστορικά στοιχεία κάνουν λόγο, ότι η περιοχή ξεκίνησε τη λειτουργία της λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την κατασκευή ειδικών αεροσκαφών για κατασκοπευτικές αποστολές πάνω από τη Ρωσία. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε πολύ προσεκτικά, ενώ για πολλά χρόνια οι χαρτογράφοι δεν την συμπεριελάμβαναν σε κανέναν χάρτη. Για την ολοκλήρωση της το 1947 λέγεται ότι δαπανήθηκε το αστρονομικό ποσό για την εποχή του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ενώ μέσα στις επόμενες δεκαετίες και κάτω από πλήρη μυστικότητα εκεί ετοιμάστηκαν τα πιο προηγμένα αεροπλάνα των Αμερικανών -μεταξύ τους τα U-2, F-111, F117, B-1, B-2- και δοκιμάστηκαν πολλά άλλα, τα οποία δεν έφθασαν ποτέ στο στάδιο της παραγωγής. Η βάση καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος της τεράστιας έκτασης των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελείται από ένα υπόστεγο, ένα φυλάκιο, μερικές δορυφορικές κεραίες, κάποιους κοιτώνες, μία μικρή αίθουσα, γραφεία, δρόμους και καταφύγια. Τα απολύτως ελάχιστα δηλαδή για ένα τόσο μεγάλης σημασίας χώρο έρευνας και εξέλιξης αεροσκαφών, κάτι που και αυτό συντείνει στην δημιουργία του μύθου της Area 51.  

giphy (5)

Η μεγάλη μυστικότητα γύρω από την περιοχή δεν άργησε να οδηγήσει στο χτίσιμο μιας παγκόσμιας παραφιλολογίας γύρω από το τι πραγματικά συμβαίνει στα ενδότερα αυτής της μυστικής βάσης. Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτέλεσαν βασικό συστατικό της ύπαρξης της Περιοχής 51 όλες αυτές τις δεκαετίες, καθώς από την αρχή συνδέθηκε με τα UFO και κάθε είδους εικασίες περί επαφών των Αμερικανών με εξωγήινους και συνεργασία μαζί τους για την εξέλιξη νέων οπλικών συστημάτων. Η αρχή έγινε με την υπόθεση του Ρόσγουελ, όπου σύμφωνα με τις δοξασίες συνετρίβη ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, τα συντρίμμια του οποίου και το σώμα ενός εξωγήινου μεταφέρθηκαν στην Περιοχή 51 για εξέταση και μελέτη. Από εκεί και μετά τα πράγματα κυριολεκτικά ξέφυγαν με τους φανατικούς των θεωριών για τους εξωγήινους, να θεωρούν πλέον την Περιοχή 51 ως το κέντρο της δραστηριότητας των UFO πάνω στον πλανήτη. Ενώ δεν έλειψαν και «μαρτυρίες» από ανθρώπους που εργάστηκαν μέσα στην βάση, όπως ο Μπόιντ Μπούσμαν, ο οποίος λίγο πριν πεθάνει το 2014 δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι υπάρχουν πραγματικοί εξωγήινοι μέσα σε εργαστήρια στην Area 51, τους οποίους μελετούν ειδικοί επιστήμονες.

image

Πηγή Εικόνας: zougla.gr

Στο μυστήριο συνέτειναν πολλές μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πτήση στον αεροδιάδρομο που την διασχίζει. Έχουν ακουστεί φοβερές και τρομερές ιστορίες για τη φύλαξή της από ειδικές μονάδες με ελευθερία στο να πυροβολούν όποιον προσπαθήσει να εισβάλει παράνομα εντός της απαγορευμένης ζώνης.  Όλοι όσοι εργάζονται στην Περιοχή 51, είτε είναι στρατιωτικοί, είτε πολίτες, υποχρεούνται να υπογράψουν όρκο, με τον οποίο δεσμεύονται ότι δεν θα αποκαλύψουν ποτέ τίποτα. Τα κτίρια στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν παράθυρα και έτσι κανείς από τους εργαζόμενους δεν μπορεί να δει και δεν γνωρίζει τίποτα πέραν των καθηκόντων του εντός της βάσης. 

giphy (6)

12 πράγματα για την Περιοχή 51 που δε γνώριζες

 1. Η υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε ότι οι Σοβιετικοί είχαν συγκεντρώσει στοιχεία ενός διαβαθμισμένου αεροπλάνου από υπέρυθρους δορυφόρους. Για να μπερδέψουν τους υπέρυθρους δορυφόρους, το πλήρωμα της περιοχής 51 κατασκεύασε ψεύτικα αεροπλάνα από χαρτόνι και άλλα υλικά, για να ρίχνουν παραπλανητικές σκιές για τους Σοβιετικούς.
 2. Ο στρατός των ΗΠΑ επρόκειτο να παράσχει κοστούμια, προσωπικό και εξοπλισμό για την ταινία “Ημέρα Ανεξαρτησίας”. Έκαναν πίσω λόγω των παραπομπών στο σενάριο για την περιοχή 51.
 3. Η μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή ατμόσφαιρας στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες συνέβη στην κοντινή περιοχή Γιούκα. Η έκρηξη είχε απόδοση 5 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα Χιροσίμα.
 4. Συνωμοσιολόγοι κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός τεράστιου διηπειρωτικού σιδηρόδρομου, για εργαστήρια που κατασκευάζουν πανίσχυρα όπλα μαζικής καταστροφής και για επιστήμονες που εργάζονται ακατάπαυστα για να ανακαλύψουν τρόπους να ελέγξουν τον καιρό και να αναπτύξουν ιούς ικανούς να αφανίσουν ολόκληρα έθνη σε λίγες μέρες.
 5. Σύμφωνα με πολλούς συνωμοσιολόγους, στα εργαστήρια του Τομέα 51 πραγματοποιούνται προηγμένα πειράματα που έχουν ήδη καταστήσει δυνατά τα ταξίδια στον χρόνο και την τηλεμεταφορά. 
 6. Άλλοι συνωμοσιολόγοι θέλουν τον Τομέα 51 να είναι η έδρα μιας μυστηριώδους παγκόσμιας κυβέρνησης, με το κωδικό όνομα Majestic 12 ή ΜJ-12. Αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Τρούμαν το 1947 με πρώτο της μέλημα την ανάκτηση και την εξέταση ενός – ακόμα – διαστημόπλοιου που συνετρίβη στη Γη. 
 7. Η διασκέδαση αποτελείται μόνο από ένα γήπεδο τένις και μια αίθουσα μπόουλινγκ. Τα ραδιοκύματα περνάνε μόνο μέσα από τα βουνά το βράδυ και δεν υπάρχει τηλεόραση.
 8. Ο εναέριος χώρος της περιοχής 51 γνωστός και ως R-4808 μετράει 37 με 40 χιλιόμετρα. Οποιοσδήποτε ΜΗ εξουσιοδοτημένος πιλότος πετάξει εις γνώση του πάνω από την Περιοχή 51 αντιμετωπίζει στρατοδικείο, αφαίρεση αδείας και ποινή φυλάκισης.
 9. Για να δοκιμάσουν τα στρατιωτικά αεροπλάνα, τα έστελναν στην άλλη άκρη της Αμερικής, συγκεκριμένα στην πολιτεία Maine και οι πιλότοι θα έπρεπε να φέρουν πίσω φορτία με αστακούς για την καντίνα της βάσης.
 10. Κοντά στην Περιοχή 51 υπάρχει ένας επιστημονικής φαντασίας οίκος ανοχής, όπου οι πελάτες ντύνονται σαν Darth Vader και περνάνε τη βραδιά τους με την γυναίκα Storm Trooper.
 11. Στην περίμετρο της βάσης έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες κίνησης και οι περιπολίες γίνονται από τους αναδόχους πάνω σε τζιπ 4Χ4, το παρατσούκλι τους είναι «Dudes Cammo» λόγω του καμουφλάζ τους.
 12. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της περιοχής 51 ονομαζόταν «Paradise Ranch». Αργότερα συντομεύτηκε σε «The Ranch». Αυτό έγινε για να φέρουν περισσότερους εργάτες.

giphy (7)

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: inverse.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!