“Γιόγκα”. Μία λέξη, χιλιάδες αντιδράσεις. Πάλι αυτό με το κεφάλι ανάποδα θα κάνεις; Α, θα διαλογιστείς ε; Μπορείς να κάνεις τα πάντα με το σώμα σου; Θα χτυπήσεις και θα σε τρέχουμε. Άσε μας μωρέ με αυτές τις φιλοσοφικές βλακείες!

pexels-photo-588561

Πηγή: pexels.com

Όλα αυτά είναι πραγματικά reactions ανθρώπων που δεν ασχολούνται με τον εν λόγω όρο, όμως έχουν μια κάποια αίσθηση του τι αντικατοπτρίζει. Ή μάλλον, νομίζουν ότι έχουν. Γιατί για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, μόνο αν κάνεις κάτι, καταλαβαίνεις πραγματικά περί τίνος πρόκειται. Η γιόγκα λοιπόν συνδυάζει τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό κομμάτι. Σε αυτό το άρθρο δεν θα εμβαθύνω σε περαιτέρω ορισμούς (που μπορεί κάποιος να τους ψάξει αν θέλει να εντρυφήσει στην γιόγκα), αλλά θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω ποια ακριβώς είναι τα οφέλη μέσα σε μια πρακτική γιόγκα – αναλόγως βέβαια το είδος που επιλέγει ο ασκούμενος.

Ας τα δούμε λοιπόν:

  • Αποκτάς σωστή στάση του σώματος και συνεπώς νιώθεις καλύτερα σε θέματα πόνου που μπορεί να σε έπιαναν κατά καιρούς.
  • Παύουν οι πόνοι σε ορισμένα σημεία του σώματος, αναλόγως την πρακτική που ακολουθείς. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες θέσεις, δομημένες για τέτοιου είδους θέματα.
  • Εναρμονίζεις την αναπνοή σου με όλο σου το σώμα και το πνεύμα και έτσι καλλιεργείς την συγκέντρωσή σου. Στην πάροδο του χρόνου θα συνειδητοποιήσεις ότι μέσα από προσωπική πρακτική, θα μπορείς να θέτεις και να ισχυροποιείς στόχους που παλιότερα θεωρούσες ανέφικτους.
  • Πραγματοποιούνται αλλαγές στον οργανισμό σου. Λειτουργεί καλύτερα και έχεις καλύτερο ύπνο και διάθεση μέσα στην ημέρα
  • Ναι ισχύει! Θα μπορέσεις να κάνεις πολλά με το σώμα σου και να εκπλαγείς με τις δυνατότητες, που ούτε εσύ η/ο ίδια/ος δεν ήξερες ότι έχεις. Όμως μη μείνεις στη φιγούρα. Το πόσα μπορείς να κάνεις είναι απόρροια του πόσα καταφέρνεις με το νου, την προσπάθεια και την αλλαγή πρώτα από μέσα σου. Ακόμα και αυτά που θα καταφέρεις επιδρούν θετικά στον οργανισμό σου.

join

Πηγή: yogastudio.com

Η γιόγκα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στον τομέα της εκγύμνασης τόσο του νου όσο και του πνεύματος. Αξίζει να την δοκιμάσει κάποιος, αλλά για να μείνει πρέπει να καταλάβει ότι του ταιριάζει. Οπότε πριν βγάλεις οποιοδήποτε συμπέρασμα, πρέπει να το δεις στην πράξη. Τι λες, μια δοκιμή θα σε πείσει;

Namaste!

Πηγή εξωφύλλου: npr.org

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!