H Agatha Mary Clarissa Miller, γνωστή ως Agatha Christie ήταν Αγγλίδα συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890. Από μικρή αγαπούσε τα βιβλία, ενώ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα αστυνομικά μυθιστορήματα, πιο συγκεκριμένα στη “Γυναίκα με τα λευκά” του Wilkie Collins, όπως επίσης και στα έργα του Arthur Conan Doyle με πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλους μας Sherlock Holmes. Tο 1910, ξεκίνησαν οι πρώτες τις συγγραφικές απόπειρες, ενώ το 1919 έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα της μυθιστορήματα (Η μυστηριώδης υπόθεση στο κτήμα των Style’s – 1920). Η Agatha Christie υπήρξε η δημιουργός των δύο από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους detective στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, του Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ.

Χθες συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από το θάνατο της “Βασίλισσας του εγκλήματος”, στις 12 Ιανουαρίου του 1976. Η Agatha Christie δεν κέρδισε τον τίτλο της τυχαία, καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στο ρεύμα της αστυνομικής λογοτεχνίας, με πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς να εμπνέονται από τα έργα της και τον τρόπο γραφής της. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε 104 γλώσσες, ενώ έχουν πουλήσει 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, χαρίζοντας της μία θέση στο βιβλίο Γκίνες.

historythings

Πηγή εικόνας: historythings.com

Παρακάτω θα βρείτε 7 facts για εκείνη που ίσως δεν γνωρίζατε:

1. Σε πολλά βιβλία της οι φόνοι είναι αναίμακτοι, ενώ τα δηλητήρια κατέχουν εξέχουσα θέση στα εγκλήματα της. Διόλου περίεργο, καθώς η ίδια είχε εργαστεί ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

2. Το 1926, κατά τη διάρκεια του πρώτου της γάμου και αφού είχε μάθει πως ο άντρας της την απατούσε, η Agatha Christie εξαφανίστηκε. Το περιστατικό βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας και πολλοί πίστευαν πως την είχε δολοφονήσει ο άντρας της, αλλά 11 μέρες μετά εντοπίστηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Yorkshire σώα και αβλαβής.

12-Agatha-Christie-Get

Πηγή εικόνας: independent.co.uk

3. O δεύτερος σύζυγος της, Max Mallowan, ήταν αρχαιολόγος. Τον ακολουθούσε πολύ συχνά στις ανασκαφές του, ενώ της άρεσε να λαμβάνει μέρος σε αυτές, να καθαρίζει τα ευρήματα και να τα ταξινομεί. Οι τοποθεσίες που επισκέπτονταν υπήρξαν και πηγή έμπνευσης για τα μυθιστορήματά της.

4. Όσον αφορά τα βιβλία της και την πλοκή τους, κανένα έγκλημα δεν ήταν…προμελετημένο. H Agatha Christie συνήθιζε να γράφει τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο, αποφασίζοντας τότε ποιος ύποπτος ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ένοχος. Ύστερα έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο σενάριο για να τον “ενοχοποιήσει”.

5. Το βιβλίο της “Αυλαία” ήταν η τελευταία περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό, όπου και ο γνωστός ντετέκτιβ πεθαίνει. Αν και δημοσιεύθηκε το 1975, η Agatha Christie το ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940, και το φυλούσε σε ένα χρηματοκιβώτιο για 30 ολόκληρα χρόνια! Όπως και η ίδια είχε αναφέρει, με τον καιρό ο ήρωάς της την κούρασε, θεωρώντας τον αλαζόνα και εγωκεντρικό. Παρ’όλα αυτά, ο Ηρακλής Πουαρό είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, οπότε η συγγραφέας δεν θέλησε να τον βγάλει από το προσκήνιο τόσο σύντομα, όσο θα επιθυμούσε. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο θάνατος του Πουαρό έκανε τόσο μεγάλη αίσθηση, που η New York Times του αφιέρωσε ολοσέλιδη νεκρολογία.

nerdalicious

Πηγή εικόνας: nerdalicious.com

6. To 1971 της δόθηκε ο τίτλος “Λαίδη” του τάγματος της βρετανικής αυτοκρατορίας, για τη συνεισφορά της στην λογοτεχνία.

7. Εκτιμάται πως τα βιβλία της έχουν πουλήσει 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ρεκόρ που ξεπερνάει μόνο η Βίβλος!

Twilley-Agatha-Christie-and-the-Golden-Age-of-Poisons-1032

Πηγή εικόνας: telegraph.co.uk

Αν λοιπόν σαν αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία,θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα τα παρακάτω :

  • ‘Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές (1934)
  • Οκτώ κόκκοι μορφίνης (Why didn’t they ask Evans? – 1934)
  • Ο μπαλαντέρ του θανάτου (Cards on the table  – 1936)
  • Οι έξι ύποπτοι (Sparkling Cyanide  – 1945)
  • Δέκα μικροί νέγροι (And then there were none – 1939)

 

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: fleurinherworld.com

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.