Όσοι έχετε ασχοληθεί με μάρκετινγκ, επικοινωνίες, ψυχολογία, δε γίνεται να μην ξέρετε την ορολογία ‘’win-win’’. Είναι αυτή η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ανθρώπων και ωφελεί και τους δύο. Κάτι παίρνει ο ένας και κάτι παίρνει και ο άλλος. Έτσι είναι αμφότερες οι πλευρές ευχαριστημένες. Ακόμα και εσείς βέβαια που δεν έχετε σπουδάσει κάτι ανάλογο, το ζείτε καθημερινά στις διαπροσωπικές επαφές και σε κάθε είδους δεσμό που αναπτύσσετε.

win-win-1251

Πηγή εικόνας: winddle.com

Κάθε φορά που ξεκινάς λοιπόν μια σχέση (σε οποιοδήποτε επίπεδο), έχεις τις καλύτερες των προθέσεων και μάλιστα, είσαι έτοιμος να δώσεις πολλά από τον εαυτό σου στον άλλον. Είναι κάτι που γίνεται κυρίως αυθόρμητα και πηγαία από τον χαρακτήρα σου. Δεν το πιέζεις, απλά συμβαίνει. Και έτσι η σχέση εξελίσσεται και εσύ δίνεις και δίνεις κομμάτια σου, αφιερώνεις χρόνο και προσπαθείς στην ορθή διατήρησή της. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, υπάρχουν δυο τινά: 1) ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, δίνει και αυτός εξίσου με εσένα, ή τουλάχιστον στον βαθμό που σε ικανοποιεί και έτσι συνεχίζετε κανονικά την πορεία σας ή 2) ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου επωφελείται των όσων του παρέχεις, χωρίς έστω την παραμικρή προσπάθεια ανταπόδοσης.  Οι αλτρουιστές κάπου εδώ θα πουν ότι δεν πρέπει να περιμένεις να πάρεις κάτι από μια σχέση, γιατί είναι εγωιστικό και εσύ πρέπει να δίνεις χωρίς αντάλλαγμα. Και ναι, μέχρι ένα σημείο συμφωνώ, όταν όμως ο ‘’συνοδοιπόρος’’ σου σε αυτήν την σχέση το παρακάνει και δεν σε καλύπτει, έστω σε ορισμένα σημεία από αυτά που θα ήθελες, τότε ο αλτρουισμός είναι ανώφελος, καθώς ουδέν χαμπάρι θα πάρει ο άλλος και εσύ θα έχεις μείνει σε μια σχέση μονομερή. Εκεί κάπου αρχίζεις και αναρωτιέσαι τι δεν πάει καλά, αν πρέπει ν’ αλλάξεις κάτι, πώς μπορείς να διορθώσεις την κατάσταση και αν, εν τέλει, αξίζει ή αν πρέπει να τερματιστεί ο εκάστοτε δεσμός.

Πηγή εικόνας: pluspng.com

Η απάντηση στα ερωτήματά σου υπάρχει ήδη, απλώς τις περισσότερες φορές δεν θες να τη δεις, γιατί έχεις δεθεί με το άτομο που έχεις απέναντί σου και φοβάσαι να σπάσεις τα δεσμά. Όμως είναι υγιής ή σχέση, ή μήπως το σπάσιμο της αλυσίδας σε βοηθήσει να αποκοπείς από κάτι που ουσιαστικά δεν σε κάλυπτε; Μην αναρωτιέσαι. Είμαστε οι αποφάσεις μας, γι’ αυτό φρόντισε να παίρνεις τις σωστές και να καλύπτεις πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σου. Γιατί αν δεν το κάνεις πρώτα εσύ για εσένα, δεν θα το κάνει κανείς. Είναι καλό λοιπόν που και που σε οποιαδήποτε σχέση και αν βρίσκεσαι να θέτεις το εξής ερώτημα ‘’Κερδίζεις… Κερδίζω;’’ Μην εκπλαγείς απ’ την απάντηση. Απλώς πράξε.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: www.iexpats.com

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!