Τέσσερα ολιγόλεπτα βίντεο.

Τέσσερις γυναίκες, όπως εσύ.

Τέσσερα περιστατικά που θα μπορούσαν να συμβούν, ή έχουν συμβεί, και σε σένα.

Η 25η Νοέμβρη έχει κηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Αναλυτικότερα, καθιερώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ στις 17 Δεκέμβρη 1999 ως ανάμνηση μιας φρικτής δολοφονίας τριών γυναικών. Οι αδερφές Μιραμπάλ έγιναν γνωστές για την αντιστασιακή τους δράση σχετικά με την άνοδο του δικτάτορα Ραφαήλ Τρουχίγιο στην εξουσία στη Δομινικανή Αυτοκρατορία. Ο ίδιος, έχοντας συλλάβει τους συζύγους τους και εκμεταλλευτεί την περιουσία τους, προσπάθησε να απαλλαγεί από το πολιτικό αγώνα των τριών εναντίον του. Διέταξε λοιπόν τη σύλληψη τους κι αφού υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, δολοφονήθηκαν. Όλα αυτά συνέβησαν στις 25 Νοέμβρη 1960. Μερικούς μήνες αργότερα, το 1961, ο δικτάτορας δολοφονήθηκε.

Όσο τραγικό κι αν φαντάζει ένα τέτοιο γεγονός, δεν παύει να είναι πραγματικότητα. Ας συνυπολογίσουμε ότι το 19% των γυναικών, ηλικίας 15-49 έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοια περιστατικά οδηγούν σε ακραία κατάληξη όπως ο θάνατος του θύματος, αντίστοιχα με τις αδερφές Μιραμπάλ. Με μια γρήγορη αναζήτηση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήδη το 3ο άρθρο της διακήρυξης αναφέρει πως κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια. Ταυτόχρονα, υπάρχει αναλυτική σύμβαση, η οποία αναφέρεται στην εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών.

Παρά λοιπόν όλες τις διακηρύξεις και τις συμβάσεις υπέρ των γυναικών και της προστασίας τους από τέτοια συμβάντα, δεν παύουν να έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων παρήγαγε 4 διαφορετικά σποτ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να κεντρίσει την προσοχή σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση. Βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα επικεντρώνονται τόσο στον εργασιακό και εκπαιδευτικό τομέα, όσο και στον χώρο της υγείας. Τα σποτ αποτελούν μια πηγή άντλησης δύναμης και θάρρους για όλες τις γυναίκες, ώστε να μην ανέχονται την παραμικρή αντίστοιχη συμπεριφορά, ακόμη κι αν φαινομενικά μορφοποιείται ως κομπλιμέντο.

Τα σενάρια γράφτηκαν από τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και η σκηνοθεσία έγινε από την Όλγα Μαλέα. Πρωταγωνιστές υπήρξαν γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί όπως η Μαρία Σολωμού, η Ναταλία Δραγούμη, η Τζωρτζίνα Λιώση, η Λυδία Σγουράκη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βασίλης Χαλακατεβάκης, ο Θάνος Καληώρας και ο Αχιλλέας Σκεύης.

Δείτε τα σποτ που ακολουθούν κι αν βρεθείτε σε κάποια αντίστοιχη θέση, μη μείνετε σιωπηλές.

Δεν είστε μόνες!

Τηλεφωνική Γραμμή SOS: 15900

Πηγή πληροφοριών: 

www.unric.org/el  

www.isotita.gr/ 

www.wift.gr/el/

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: thunderclap.it

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".