Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε ένα πουλί. Όλα τα υπόλοιπα πουλιά το θαύμαζαν γιατί ήταν όμορφο, γελαστό και χαριτωμένο. Περνούσαν ωραία μαζί του, μιλούσαν, γελούσαν, ήταν πολύ καλή συντροφιά. Κάθε φορά όμως που ερχόταν η περίοδος να αποδημήσουν, εκείνο δεν έφευγε. Οι εποχές περνούσαν, μα εκείνο πάντα έμενε πίσω, ενώ όλα τα άλλα έφευγαν. Μετά από πολύ καιρό βρέθηκε ένα άλλο πουλί, το πλησίασε διστακτικά και το ρώτησε.

-Γιατί; Γιατί δεν φεύγεις και εσύ σαν όλους εμάς; Γιατί κρυώνεις τον χειμώνα ενώ μπορείς απλά να φύγεις και να ‘ναι κάθε εποχή για εσένα καλοκαίρι;

Τότε εκείνο του απάντησε.

-Δεν ξέρω να πετάω.

-Είσαι πουλί, πώς γίνεται να μην ξέρεις; Απλά προσπάθησε.

tumblr_mdxamhwhIZ1qbrjfso1_500_large.psd

Πηγή εικόνας: iamcimoonnn.gr

Κάθε μέρα πήγαινε και το ρωτούσε γιατί και πάντα έπαιρνε την ίδια απάντηση ”δεν ξέρω να πετάω”. Μια μέρα όμως, εκείνο έσκυψε το κεφάλι και του απάντησε δειλά.

-Ξέρεις, είναι που φοβάμαι, γιατί όσες φορές προσπάθησα, κάποια άλλα πουλιά με έσπρωχναν και έπεφτα.Ίσως πάλι να μην μου αξίζει να πετάω.

-Να μην φοβάσαι. Έχεις όλα τα εφόδια να πετάξεις, είμαστε φτιαγμένοι για αυτό, σε όλους μας αξίζει να πετάμε και αυτή τη φορά θα είμαι εγώ δίπλα σου και κανείς δε θα σε σπρώξει.

Μα εκείνο φοβόταν να κάνει το βήμα και έμεινε στάσιμο. Οι μέρες περνούσαν και εκείνο ήταν κάθε μέρα εκεί να προσπαθεί να του μάθει να πετάει. Το φθινόπωρο έφτασε και όλα τα πουλιά έπρεπε να φύγουν μα εκείνο για ακόμα μια φορά έμεινε πίσω. Κάθε καλοκαίρι το πουλί γυρνούσε και προσπαθούσε να το βοηθήσει δίχως κανένα αποτέλεσμα. Ένα καλοκαίρι δεν γύρισε. Τότε σκέφτηκε ότι, δεν ήταν απλά ότι προσπάθησε να το μάθει να πετάει, ήταν ότι, ενώ όλα τα άλλα απλά το χρησιμοποιούσαν για να περάσουν καλά, εκείνο νοιάστηκε, πλησίασε και ρώτησε γιατί; Θα μπορούσε να συνεχίσει, να προσπεράσει, μα εκείνο στάθηκε και ρώτησε γιατί.

Το τέλος δε θα το μάθουμε ποτέ. Έτσι και αλλιώς, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές είναι αυτοί που επιλέγουν το τέλος σε κάθε ιστορία. Ίσως το πουλί να πέταξε τελικά και να πήγε να το ψάξει. Ίσως να τσακώθηκαν πριν φύγει ή να ήθελε να πετάξει με άλλα πουλιά και όχι μαζί με αυτό, ή ακόμα και να μην ήταν ικανό να το κάνει να ξεπεράσει το φόβο του, ή απλά να το χρησιμοποίησε, λέγοντάς του ότι φοβάται, ενώ στη πραγματικότητα ήθελε να ασχολείται κάποιος μαζί του, ή να μην του άξιζε να πετάξει. Όλα είναι πιθανά, κανείς δεν ξέρει.

bird-life-quote-sky-Favim.com-666461

Αν ρωτούσαμε και τα δύο, ίσως να μας έλεγαν μια διαφορετική ιστορία για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Έτσι και αλλιώς, η ιστορία ποτέ δεν είναι μόνο μια γύρω από ένα γεγονός. Άλλη θα σου πει αυτός που δείλιασε, άλλη αυτός που προσπάθησε, άλλη κάποιος τρίτος που ήθελε να μην τα καταφέρει κανείς από τους δυο τους. Σημασία σε κάθε γεγονός έχει ποιανού ιστορία σε ενδιαφέρει να μάθεις. Ποιος σε ενδιαφέρει πραγματικά και από ποιον σε νοιάζει να ξέρεις τη δική του ιστορία. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σαν αυτά τα δύο πουλιά. Άνθρωποι που φοβήθηκαν να κάνουν το βήμα και άλλοι που προσπάθησαν να τους μάθουν τα καλοκαίρια και δεν τους άφησαν να ζήσουν τους χειμώνες. Αν μια μέρα λοιπόν συναντήσεις κάποιον που είναι σαν το πουλί που φοβάται και πιστεύεις ότι του αξίζουν μόνο καλές μέρες, μην προσπεράσεις. Μείνε και προσπάθησε να τον μάθεις να πετάει, είτε του αξίζει, είτε όχι. Αν πάλι είσαι από αυτούς που φοβήθηκαν και κάποιος σε πλησίασε να σε βοηθήσει να βρεις τις καλύτερες μέρες, τότε κράτησέ τον, ή τουλάχιστον πες του ένα ευχαριστώ που δεν προσπέρασε και αυτός σαν όλους τους άλλους. Που δεν ήταν σαν όλους τους άλλους. Για εκείνους που ξέρουν να πετούν, μην φοβηθείς… Έμαθαν να πετούν και μόνοι…

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: fee.org

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.