Καθώς έκανα την καθιερωμένη διαδρομή μου με τα ΜΜΜ (γιατί ακόμα το δίπλωμα αχνοφαίνεται) κι άκουγα τη μουσικούλα μου, παρατηρώ την κοπέλα απέναντί μου. Την κοιτάω, την ξανακοιτάω, σταματάω να την κοιτάω -μη νομίζει ότι της την πέφτω κιόλας-, και συνειδητοποιώ τη διαφορά μεταξύ μας. Ναι, οκ, ήταν πιο όμορφη από μένα, αλλά κρατούσε επίσης στα χέρια της ένα e-book ενώ εγώ διάβαζα το βιβλιαράκι μου που είναι σαν τόμος. Αναρωτιέμαι γιατί επιλέγουν κάποιοι άνθρωποι το ηλεκτρονικό βιβλίο από το βιβλίο με τις πολλές χειροπιαστές σελίδες. 

giphy

Σταματώ, λοιπό, να διαβάζω το δικό μου βιβλίο και με τη βοήθεια της μουσικής αναλογίζομαι τι μπορεί να είναι πιο ωραίο κι ελκυστικό από ένα βιβλίο που όλοι γνωρίζουμε. Αρχικά, το e-book είναι τόσο μικρό που μπορείς να το βάλεις μέσα στη τσάντα σου ή οπουδήποτε αλλού χωρίς να πιάνει χώρο ή να σε βαραίνει. Είναι, επίσης, ένα δημιούργημα της τεχνολογίας που ξετρελαίνει τους gadgetάκηδες, αφού είναι όλοι τους σε φάση “Ο μαι γκοντ τι εφεύρεση είναι αυτή πάλι τζίζας”. Πράγματι, δεν είναι κι ό,τι πιο συνηθισμένο να βλέπεις ένα μικρό ταμπλετάκι να χωράει μέσα του πολλά βιβλία – είναι αρκετά εύχρηστο. Τα πλεονεκτήματα, όμως, μένουν εδώ. 

giphy (2)

Το βιβλίο έχει πιο πολλά να σου δώσει. Πάνω απ’ όλα, σου δίνει αυτή την υπέροχη μυρωδιά με το που ξεφυλλίζεις τις σελίδες του. Έχεις, ακόμη, να κάνεις με κάτι χειροπιαστό, που μπορούν να σ’το κάνουν δώρο και να σ’το φέρουν σε ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα μέσα σε μια πιο ωραία τσαντούλα (είμαι εθισμένη με τα βιβλία; Ναι, είμαι). Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα απ’ το να περιμένεις κάθε φορά τον αγαπημένο σου συγγραφέα να εκδίδει το νέο του βιβλίο, να πας στην παρουσίασή του και να υπογράψει το αντίτυπό σου. Σ’ ένα e-book τι να υπογράψει; Την οθόνη; No, dear friend, no.

giphy (3)

Επιπλέον, όσες πιο πολλές σελίδες έχεις να διαβάσεις, τόσο το καλύτερο – και μακάρι να μην είναι και κουραστικό, πάντα σε λογικά πλαίσια. Δεν είναι πάντα όλα τα βιβλία τόμοι. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, οπότε δεν είναι απαραίτητο να το κρατάς πάντα στο χέρι. Δε σε κουράζουν όλα τα βιβλία μέσα στην τσάντα σου. Τέλος, ένα βιβλίο δε θα μείνει ποτέ από μπαταρία όπως ένα e-book και πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο να του προσθέσεις αν είσαι βιβλιοφάγος. Σε τι αναφέρομαι; Φυσικά στους σελιδοδείκτες. Ψάχνεις τον καλύτερο, κοσμείς κάθε βιβλίο σου και το κρατάς και στο χέρι, μικρό ή μεγάλο, γιατί είσαι ψώνιο και θες να βλέπουν όλοι ότι είσαι κουλτουριάρης κι ότι διαβάζεις βιβλία μεγάλων συγγραφέων! Μπορείς να το κάνεις αυτό με το ηλεκτρονικό βιβλίο; Όχι φυσικά. Και ξέρεις γιατί; Γιατί φοβάσαι μη σου πέσει κάτω και κλαις τα λεφτά σου κι ας το έχεις καλύψει με θήκη.

giphy (4)

Και κάπως έτσι τελείωσαν οι συλλογισμοί μου γιατί η κοπέλα κατέβηκε κι εγώ ήμουν στο τσακ να χάσω τη στάση του μετρό που έπρεπε να κατέβω. Ένα είναι σίγουρο. Ακόμα κι αν η τεχνολογία πρωτοπορεί καθημερινά και ραγδαία, κανένα e-book δε μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο που σου κάνει συντροφιά μια βροχερή μέρα στο σπίτι σου με ζεστή σοκολάτα, ή μια καλοκαιρινή μέρα στην παραλία κι ένα κοκτέιλ στο χέρι και όρεξη για χαλάρωση!

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: lulu.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!