Στο προηγούμενο άρθρο της στήλης μας, μέσα στην ιστορία των στοών της Αθήνας, έγινε αναφορά και στη σπηλιά του Νταβέλη. Ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν τη σπηλιά που κρύβει πολλά μυστικά. Ή έτσι θέλουν να πιστεύουν όσοι λατρεύουν το παραφυσικό και το παράξενο.

Όσα και να έχουν ακουστεί για το τι συμβαίνει εκεί, πολλοί τα αμφισβητούν. Μάλλον όμως, δεν έχουν βιώσει αυτά που έχουν νιώσει, δει και ακούσει όσοι έχουν πάει εκεί. Προτού δούμε όλα τα περίεργα, ας δούμε την ιστορία της.

maxresdefault (1)

Πηγή Εικόνας: youtube.com

Η σπηλιά αρχικά δεν είχε κάποια δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο του βουνού. Το εσωτερικό της ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του πεντελικού μαρμάρου. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών που είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Πεντέλη, των λεγομένων “Αμώμων”, απ’ όπου και έλαβε το όνομά του. Στους νεότερους χρόνους, κατά την παράδοση, φέρεται να αποτελούσε κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη, απ’ όπου και το επικρατέστερο όνομα του σπηλαίου, αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο.

Το σπήλαιο αυτό εξερευνήθηκε πλήρως από το ζεύγος των Ελλήνων σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου. Η σπηλιά και ο χώρος γύρω από αυτή υπέστησαν, κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980, μεγάλες παρεμβάσεις λόγω έργων που εκτελούσε τότε το Υπουργείο Άμυνας, οι οποίες αλλοίωσαν τόσο το εσωτερικό της, όσο και τον περιβάλλοντα χώρο, προκαλώντας ρηγματώσεις στα παρεκκλήσια του Αγίου Σπυρίδωνα και Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για πολύ σημαντικά εκκλησάκια, με τοιχογραφική διακόσμηση η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα, ειδικά εκείνη του Αγίου Νικολάου. Έτσι, η αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσει τις τοιχογραφίες αποξήλωσε εκείνες του Αγίου Νικολάου και τις μετέφερε στο Βυζαντινό Μουσείο.

11428100

Πηγή Εικόνας: mapio.net

Όσον αφορά την ονομασία που πήρε λόγω των μοναχών που βρίσκονταν εκεί, λέγεται ότι κάποιοι από τους ασκητές αυτούς έζησαν ως το τέλος της ζωής τους στα βάθη της σπηλιάς. Ήταν εγκατεστημένοι στη σπηλιά για περίπου 10 αιώνες. Το 1576, τους απομακρύνει ο Τιμόθεος και τους εγκαθιστά στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την αργότερα γνωστή σε εμάς, Μονή Πεντέλης. Σε ό,τι αφορά το σπήλαιο Νταβέλη, λειτούργησε ως καταφύγιο των μοναχών, καθώς η τοποθεσία παρείχε ηρεμία και τους βοηθούσε να αναζητήσουν και να πετύχουν τους πνευματικούς και ψυχικούς στόχους που έθεταν ως χριστιανοί ασκητές.

Η αναφορά για τον έρωτα της δούκισσας της Πλακεντίας με το λήσταρχο, ο οποίος σχετίζεται με τη σπηλιά του Νταβέλη, δεν είναι κάτι περισσότερο από μύθος και τον έπλασαν κάποιοι επειδή τους άρεσε. Άλλωστε, οι περίοδοι κατά τις οποίες ο ληστής πέρασε από την Πεντέλη δεν έχουν καμία σχέση με την περίοδο κατά την οποία η δούκισσα Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν έχτιζε τα παλάτια της στην περιοχή. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Νταβέλης κρυβόταν εδώ καθώς είχε ανακαλύψει μία κρυφή δίοδο στο βάθος της σπηλιάς. Όπως έλεγαν, από εκεί μπορούσε να μετακινείται, φτάνοντας στο παλάτι της Ροδοδάφνης, το σημερινό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, για να συναντά την αγαπημένη του. Ο ίδιος μύθος ανέφερε ότι στο υπόγειο του παλατιού βρισκόταν μία αντίστοιχη είσοδος, η οποία αποτελούσε την πύλη επικοινωνίας με το Αρχαίο Λατομείο – σπηλιά του Νταβέλη.

DSCI0545

Πηγή Εικόνας: memorylifegr.blogspot.gr

Κατά καιρούς έγιναν αναφορές, ότι το συγκεκριμένο σπήλαιο είχε και λατρευτική χρήση κατά την αρχαιότητα, γεγονός που διαψεύδεται. Σε κάποιο σημείο της σπηλιάς υπάρχει μια φυσική λίμνη, αλλά από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει ανασκαφές για να βρεθεί, δε μπορεί να στηριχτεί μια τέτοια άποψη. Επομένως, δε μπορεί να στηριχτεί κι η άποψη ότι γίνονται λατρευτικές δραστηριότητες κατά τους αρχαίους χρόνους. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ασκήθηκε λατρεία στο μικρό σπήλαιο των Νυμφών, το οποίο ανοίγεται 100 μέτρα ψηλότερα και αποκαλύφθηκε στην είσοδο ενός άλλου μεγάλου λατομείου. Φαίνεται πως όταν το εντόπισαν οι λατόμοι, έσπευσαν να το μετατρέψουν στο λατρευτικό χώρο των Νυμφών. Πρόκειται για νεαρές θεότητες που λατρεύονταν κυρίως σε βουνά ή ποτάμια. Βρέθηκαν μάλιστα αναθήματα (αφιερώματα), τα οποία έφεραν επιγραφές.

Η… άλλη διάσταση στη σπηλιά του Νταβέλη άρχισε να δίνεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στην Πεντέλη, εκτός από συχνές εμφανίσεις (εννοεί UFO), έχουν συμβεί και άλλα παράδοξα φαινόμενα, ηλεκτρομαγνητικά, μαγνητικές δίνες και ο δρόμος με την “αρνητική βαρύτητα”. Στη σπηλιά του Νταβέλη συμβαίνουν πολλά παράξενα, όπως απώλεια μνήμης, λανθασμένες ενδείξεις οργάνων, αντικείμενα που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί, ενώ μάρτυρας ενός περιστατικού με εμφάνιση ενός αλλόκοτου όντος, υπήρξε ένας κορυφαίος πολιτικός, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και μετέπειτα αρχηγός κόμματος. (Η αναφορά γίνεται για τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα.) Ήδη από πολύ παλιά, οι ξυλοκόποι και οι μελισσοκόμοι της Πεντέλης διηγούνταν παράξενες ιστορίες: αλλόκοτες μουσικές, εμφανίσεις αγγέλων και φαντασμάτων. 

Στα νεότερα χρόνια, είναι συχνές οι αναφορές από τους κατοίκους της περιοχής για παράξενα φώτα στον ουρανό, μυστηριώδεις ήχους κλπ. Μέσα στη σπηλιά του Νταβέλη υπάρχουν μεγάλες ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο. Φακοί αναβοσβήνουν χωρίς λόγο ή ανάβουν χωρίς μπαταρίες, τα διάφορα όργανα μετρήσεων δείχνουν… εξωφρενικά νούμερα, οι επισκέπτες της παρουσιάζουν κενά μνήμης, κρίσεις πανικού. Αναφερόμενοι ξανά στις Νύμφες, οι εργαζόμενοι στα λατομεία της Αρχαίας Πεντέλης, όταν κουράζονταν πήγαιναν να πιουν νερό στη λίμνη των Νυμφών. Ο θρύλος λέει πως όταν τους έπαιρνε ο ύπνος, έβλεπαν Νύμφες να αυνανίζονται. Οι Νύμφες αυτές που βρέθηκαν, βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών σε ανασκαφές που έκανε ο αρχαιολόγος, Ιωάννης Παπαδημητρίου.

maxresdefault (2)

Πηγή Εικόνας: youtube.com

Μετά το 1990 η σπηλιά συνδέθηκε με μυστικιστικές τελετές (μέχρι και οι σατανιστές της Παλλήνης λέγεται ότι τη χρησιμοποιούσαν για τη μακάβρια δράση τους). Κατά την πανσέληνο του Αυγούστου συγκεντρώνονται ομάδες μυστικιστών στο σημείο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και κατά τις υπόλοιπες πανσελήνους, όταν κάποιοι πραγματοποιούν μυστικιστικές τελετές. Η σπηλιά του Νταβέλη χρησιμεύει επίσης και για την εκπαίδευση κάποιων ατόμων στην αναρρίχηση, καθώς, όπως θα δείτε υπάρχουν σε αρκετά σημεία εγκατεστημένοι κρίκοι ορειβασίας. Σε ό,τι αφορά την αναρρίχηση, είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, σε ό,τι αφορά τον μυστικισμό όμως, δεν είναι παρά βεβήλωση του χώρου. Κατά διαστήματα πηγαίνουν και σατανιστές και κρυφομυστικιστές. Οι χώροι αυτοί άλλωστε μόνο τυχαίοι δεν είναι, καθώς έχουν επιλεγεί παγκοσμίως ως σημείο αναφοράς και εκπέμπουν τη δική τους δυναμική. Το Πεντελικό έχει τη δική γεωδυναμική και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι νατοϊκοί το επέλεξαν για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους με το ΝΑΤΟ. Αν όμως κάποιος μεγαλοποιήσει αυτά τα φαινόμενα της γεωδυναμικής, φτάνει στο σημείο να ενεργοποιεί την τρέλα του, είτε λέγεται σατανισμός, μυστικισμός, είτε οτιδήποτε άλλο.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή περιήγηση στη σπηλιά του Νταβέλη, πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να έχουν στη συλλογή τους έστω και ένα μικρό θραύσμα πεντελικού μαρμάρου από το αρχαίο λατομείο. Άλλοι πάλι προσπαθούν κατά καιρούς να αποσπάσουν μεγαλύτερες ποσότητες, εκμεταλλευόμενοι αυτόν το φυσικό θησαυρό. Επισήμως σήμερα, τα μόνα λατομεία που έχουν παραμείνει ενεργά είναι εκείνα που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του βουνού και συγκεκριμένα στον Διόνυσο, χρησιμοποιώντας μεθόδους δεν πληγώνουν των εξωτερικό φλοιό του βουνού και είναι ανώδυνες περιβαλλοντικά. Ωστόσο το καταταλαιπωρημένο Πεντελικό με την αρχαία και πλούσια ιστορία, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί βορά στις ακόρεστες ορέξεις όσων αποφασίσουν να το εκμεταλλευτούν για κάθε πιθανή «χρήση». 

Από την άλλη, όσοι είναι λάτρεις του περίεργου, θα πιστεύουν ότι όλο και κάτι γίνεται εκεί. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν μάλλον με την πλειονότητα που θέλει να μη συμβαίνει. Όπως και να ‘χει το πράγμα, φαίνεται ότι κάποια μυστήρια πράγματα μπορεί και να συμβαίνουν στη σπηλιά του Νταβέλη. Ίσως το Πεντελικό Όρος κρύβει κάποια μυστικά που αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει!…

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: huffingtonpost.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!