ΚΑΙ ΝΑΙ! Φίλες και φίλοι, σας ανακοινώνω με μεγάλη μου χαρά ότι το πολυαγαπημένο μας site ξεκινάει καινούρια στήλη με θέμα την ιστορία που κρύβεται πίσω από εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (πυροτεχνήματα παντού και ζητωκραυγές)! Δε θα μπορούσα να ξεκινήσω με καλύτερο κτήριο απ’ το Σανατόριο της Πάρνηθας βεβαίως βεβαίως. Ας ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από το επιβλητικό κτήριο που ακούγονται τόσα πολλά γι’ αυτό.

maxresdefault

Πηγή Εικόνας: youtube.com

Μόλις δύο χιλιόμετρα από το καζίνο, το Σανατόριο της Πάρνηθας στέκεται απομονωμένο για πολλά χρόνια. Χτίστηκε το Μάιο του 1912 με σκοπό να φιλοξενεί τους ανθρώπους που έπασχαν από την αρρώστια της εποχής, τη φυματίωση. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η διοίκηση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” κι ο τόπος δημιουργίας του επιλέχθη λόγω του ότι το κλίμα της Πάρνηθας ήταν πολύ καλό για τους φυματικούς επειδή είχε πολύ καθαρό αέρα. Στο σανατόριο θα καταλήξουν πολλοί Αθηναίοι φυματικοί καθώς και δεκάδες άνθρωποι από άλλες πόλεις της Ελλάδας που κατέφθαναν και κατασκήνωναν έξω από τις εγκαταστάσεις του, μην μπορώντας να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας, που ήταν από 300 έως 480 δραχμές μηνιαίως. Από το 1929 έως το 1938, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα πέθαναν σχεδόν 100.000 άνθρωποι από φυματίωση. Η πείνα και οι κακουχίες που ήρθαν με τον πόλεμο προκάλεσαν έξαρση της ασθένειας. Αν και οι πληροφορίες για τα ιατρικά στατιστικά της εποχής είναι ελάχιστες ,υπάρχουν αναφορές πως μεταξύ του 1941 και 1943, 18.000 φυματικοί χάνουν τη μάχη με τη νόσο, μόνο στην Αθήνα και τον Πειραιά.

DSC00669

Πηγή Εικόνας: hauntedgreece.gr

Στο Σανατόριο θα νοσηλευτεί και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Απρίλιο του 1938. Παρά τη νοσηλεία του, ο Γιάννης Ρίτσος δεν θεραπεύθηκε, αλλά κατά την παραμονή του εκεί έγραψε τρία έργα: «Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα» (1937), «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» (1938, αφιερωμένο στο Βασίλη Ρώτα), «Εαρινή Συμφωνία» (1938).

Το Σανατόριο παρήκμασε μετά το 1950 με την ανακάλυψη της πενικιλίνης και τον Μάιο του 1965 οι εγκαταστάσεις του σανατορίου πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ έναντι 6.500.000 δραχμών. Το κτίριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με την ονομασία ΞΕΝΙΑ και στη συνέχεια σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Η λειτουργία του συνέχισε με αυτή τη μορφή έως και το 1985, οπότε και εγκαταλείφθηκε. 

Σανατόριο-Πάρνηθας

Πηγή Εικόνας: vrilissianews.gr

Γύρω από το Σανατόριο της Πάρνηθας έχουν από τότε γεννηθεί δεκάδες αστικοί μύθοι, ενώ το κτήριο παραμένει ορόσημο για τους λάτρεις του παραφυσικού και του ανεξήγητου. Μετά το σεισμό του 1999, το κτήριο έπαθε μεγάλες ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο υπό το φόβο της κατάρρευσης, ενώ το έκανε ακόμα πιο επικίνδυνο η μεγάλη πυρκαγιά του 2007 που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της. Τα τούβλα που τοποθετήθηκαν ώστε να εμποδίσουν την είσοδο στους επισκέπτες και τους «ερευνητές» δεν στάθηκαν αρκετά και το μέρος έχει γίνει μεταξύ άλλων και φωτογραφικός πόλος έλξης . Άνθρωποι που κυνηγούν φαντάσματα είναι μερικοί από τους επισκέπτες του κτηρίου και πολλοί ισχυρίζονται ότι έχει γίνει και στέκι σατανιστών, καθώς στους γεμάτο γκραφίτι τοίχους του κτηρίου, υπάρχουν παράξενες εικόνες και ιδεογράμματα που δεν ξέρουμε τι γλώσσας μπορεί να είναι. 

parnitha04

Πηγή Εικόνας: georgakopoulos.org

Οι επικρατέστερες φήμες που ακούγονται, είναι πως το Σανατόριο είναι στοιχειωμένο από τους ασθενείς του, αφού πολλοί ισχυρίζονται ότι κατεβαίνοντας στο υπόγειο μπορείς να ακούσεις ανθρώπινα ουρλιαχτά και κραυγές. Το πιο πιθανό είναι πως όλα αυτά δεν ισχύουν, όμως αυτό δεν εμποδίζει πλήθος ανθρώπων να το επισκέπτεται πρωί και βράδυ για να ανακαλύψουν από μόνοι του τι ισχύει και τι όχι. Πολλοί το επισκέπτονται τις πρωινές ώρες, ενώ οι πιο τολμηροί πηγαίνουν αργά το βράδυ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά που έχουν απομείνει από το Σανατόριο είναι ένα ετοιμόρροπο κτήριο, γεμάτο σκισμένα σεντόνια, περιττώματα, σκουπίδια, σαπισμένες μοκέτες, στρώματα, μπάζα, σύριγγες, σκόρπιες καρέκλες. Καλό θα ήταν, αν θες τόσο πολύ να πας, να πας πρωινές ώρες, διότι υπάρχουν γκρεμισμένοι τοίχοι, διαλυμένα ξύλινα πατώματα και τρύπες σε αυτά, οπότε θα πρέπει να βλέπεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι για να μη βρεθείς στο πάτωμα. Τώρα, αν είσαι τόσο τολμηρός πια κι αποφασισμένος να πας βράδυ, τουλάχιστον πάρε μαζί σου φακό, η ευθύνη δική σου κι ο Θεός μαζί σου!

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

Απέναντι από το Σανατόριο βρίσκεται το “Πάρκο των Ψυχών”. Δημιουργός του είναι ο γλύπτης και δασικός υπάλληλος του Δασαρχείου Πάρνηθας τότε, Σπύρος Ντασιώτης. Έφτιαξε αυτό το πάρκο αφιλοκερδώς τον Οκτώβρη του 2012 και αυτό που ήθελε να δείξει είναι πως σε αυτό το σημείο οι ψυχές του σήμερα συναντούν τις ψυχές του χθες.

Πάρκο Ψυχών - Είσοδος

Πηγή Εικόνας: naturefriends.gr

Το πάρκο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να θυμίζει τον πόνο, την οδύνη, την αγάπη και τον έρωτα που υπήρχε τότε, υπάρχει τώρα και θα υπάρχει στο μέλλον. Ο καλλιτέχνης έδωσε ζωή στους κορμούς, εκφράζοντας τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους. «Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται και τότε έρχεται πιο αμείλικτη και σκληρή από άλλη φορά, αποφάσισα να θυμίσω στους παλιούς και να διδάξω στους νεότερους την ιστορία του ανθρώπινου πόνου του Σανατορίου», έχει δηλώσει ο γλύπτης.

ParkoPsyxon_1404_TakisAnt (10) - Αντίγραφο

Πηγή Εικόνας: afirimeno.com

Σκοπός του έργου του είναι να μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο πόνος πάντα θα υπάρχει στη ζωή και πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τον πόνο του άλλου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Με τη συμπόνια και την κατανόηση, ελπίζει πως ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Μπορεί το πάρκο να λέγεται έτσι, αλλά φαντάσματα ίσως δεν υπάρχουν. Ψυχές υπάρχουν όμως και πάντα θα αιωρούνται με κάποιον τρόπο. «Την ώρα που κάποιος σκέφτεται κάποιον δικό του άνθρωπο που έχει “φύγει”, εκείνη την ώρα επικοινωνεί με αυτή την ψυχή». 

Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ

Η πηγή της Κυράς, ή αλλιώς πηγή Φυλής, είναι μία πηγή της κεντρικής Πάρνηθος με πλούσια λαογραφική ιστορία αλλά και αναφορές για περίεργα φαινόμενα από τους κατοίκους της περιοχής. Και για τη συγκεκριμένη πηγή έχουν ακουστεί πολλοί μύθοι ακόμα κι από τους κατοίκους και η σύνδεσή της με το Σανατόριο είναι η παραλλαγή ενός από αυτούς. 

DSC05097

Οι παλιοί έλεγαν ότι το απογευματάκι τον χειμώνα, όταν ο ήλιος πλέον χάνεται, ο οδοιπόρος δεν πρέπει να βρεθεί κοντά εκεί γιατί οπωσδήποτε θα συναντήσει το κοριτσάκι με τα άσπρα και την μητέρα του. Το κοριτσάκι ξεπροβάλλει ανάμεσα από τα σκίνα αριστερά της πηγής, χωρίς κάποια ας πούμε “εισαγωγή”. Φέρει φορεματάκι ολόασπρο, με μια γαλάζια κορδέλα γύρω από την μέση, αλλά όλα είναι παλαιομοδίτικα σαν τις εικόνες που βλέπουμε του περασμένου αιώνα. Λέγεται πως το κοριτσάκι ίσως να ξεκίνησε από το σανατόριο της Πάρνηθας ενώ ήταν βαριά άρρωστο, με σκοπό να πιει από το ιαματικό νερό της πηγής, κάτι το οποίο δεν κατάφερε, καθώς ξεψύχησε στα μέσα της διαδρομής.

DSC05085

Η εικόνα του κοριτσιού έρχεται προς το μέρος του οδοιπόρου με απλωμένα χέρια και δάκρυα στα μάτια. Όταν πλησιάζει, βλέπει ότι ο στρατοκόπος δεν είναι η μητέρα της και φεύγει από εκεί που ήρθε. Άλλες πάλι φορές εμφανίζεται μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, φορώντας κι αυτή ρούχα μιας περασμένης εποχής, που κάτι ψάχνει στους γύρω θάμνους και πίσω από τους βράχους επισταμένα. Όταν δει τον επισκέπτη της πηγής ταχύνει το βήμα και τον πλησιάζει. Αφού όμως δει ότι δεν είναι αυτός που ψάχνει, τότε ή θυμώνει ,παίρνοντας μια φοβερή όψη που μπορεί να φοβίσει τον καθένα, ή αρχίζει να κλαίει και χάνεται ψάχνοντας. Να ‘ναι άραγε η μάνα που ψάχνει το κοριτσάκι; Ποιος να ξέρει; Η ονομασία όμως της πηγής δεν έχει σχέση με το παραπάνω φαινόμενο. Η Κυρά που έχει πάρει το όνομα της η πηγή, είναι η Κυρά του Βουνού. 

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: eleftherostypos.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!