Πώς είναι η Αθήνα την νύχτα; Τι κόσμο συναντάει κανείς τα βράδια και πώς είναι να δουλεύεις σε νυχτερινό μαγαζί; Ο Παντελής Βούλγαρης εργάζεται στο Madama στην Τρούμπα και μιλάει στο Cosmogony για τις εμπειρίες του ως εργαζόμενο ‘’παιδί της νύχτας’’.

Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου: Είναι η πρώτη φορά που εργάζεσαι στην νύχτα;

Παντελής Βούλγαρης: Είναι ο πέμπτος χρόνος που δουλεύω βράδυ. Αυτήν την στιγμή μάλιστα είμαι βοηθός σερβιτόρου στο Madama. Έχω υπάρξει επίσης και μετρ σε διάφορα μαγαζιά. Στην νύχτα υπάρχουν δύο μονοπάτια για να δουλέψεις. Στο πρώτο πρέπει να γίνεις βοηθός μπαρ, βοηθός σερβιτόρου, σερβιτόρος, μπαρ και μετά μετρ. Το άλλο μονοπάτι αφορά τις δημόσιες σχέσεις. Για να μπορεί κάποιος να δουλέψει σε ένα τέτοιο μαγαζί, πρέπει ιδανικά να έχει περάσει απ’ όλα τα πόστα. Εγώ πήγα πρώτα στο Sideradiko, μετά στο SOHO, στο Socialista, στο Jojo και στο Χημείο. Στο Γκάζι ήμουν κυρίως μετρ, εργάστηκα και ως υπεύθυνος σε ένα μαγαζί στην Κυψέλη, που είχα σταλεί με απόσπαση από το Jojo, κυρίως για να τους βοηθήσω.

Παντελής Βούλγαρης

Παντελής Βούλγαρης

Κ.Ρ: Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος;

Π.Β: Οι δυσκολίες είναι διάφορες. Αρχικά συναναστρέφεσαι με κόσμο που πίνει. Επίσης ξενυχτάς και είσαι μέσα σε καπνό, ενώ δουλεύεις και πολλές ώρες. Είναι μια “περίεργη” δουλειά, καθώς τις ώρες που κανονικά θα κοιμόσουν, δουλεύεις. Αλλάζει το ωράριο στον οργανισμό. Εγώ για παράδειγμα, πλέον δεν μπορώ να κοιμηθώ νωρίτερα απ’ τις 06:30 π.μ. 

Κ.Ρ: Τι συναντάς τη νύχτα;

Π.Β: Όταν δουλεύεις νύχτα, συναντάς πράγματα που αν έχεις βγει απλά για ποτό δεν θα τα παρατηρήσεις. Αυτά που βλέπεις αν εργάζεσαι νύχτα δε θα σου αρέσουν. Εγώ ό,τι παρατηρώ, υποσυνείδητα το επεξεργάζομαι και με επηρεάζει μάλιστα και σε προσωπικό επίπεδο. Κυρίως συναντάς ανθρώπινες σχέσεις που σου κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Εγώ μάλιστα στις σχέσεις που έχω κάνει, ακούω την φράση ‘’α δουλεύεις βράδυ, δε μπορώ να σε εμπιστευτώ’’. Αυτά όμως πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Άλλο δουλειά, άλλο διασκέδαση.

Κ.Ρ:  Έχεις αντιμετωπίσει περίεργα περιστατικά;

Π.Β: Κάποια στιγμή είχε έρθει ένας μεθυσμένος Σέρβος, με τον οποίο παραλίγο να τσακωθώ γιατί μου είπε ‘’έχετε κάποιον μαύρο στο μαγαζί; Γιατί έχω όπλο πάνω μου’’. Συγκρατήθηκα, πήγα και μίλησα στην προστασία και ο τύπος έφυγε. Όταν δουλεύεις εκείνη την στιγμή εσύ, δεν μπορείς να πάρεις μέρος ή να αντιδράσεις κάπως σε κάτι τέτοιο.

Κ.Ρ: Ποιο είναι για εσένα το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς σου;

Π.Β: Μου αρέσει το ότι βιώνεις πράγματα χωρίς ουσιαστικά να τα βιώνεις. Αυτό είναι το αγαπημένο μου κομμάτι και έχω αναθεωρήσει για πολλά πράγματα. Επίσης μου αρέσει όταν καμιά φορά, αργά που χαλαρώνει η δουλειά, θα βάλω και εγώ ένα ποτό και θα τσουγκρίσω με μία παρέα που έχουμε πει πράγματα κατά την διάρκεια της νύχτας. Για παράδειγμα, είχε έρθει στο μαγαζί κάποιος που έπινε το ίδιο ποτό που μου αρέσει και πίνω και εγώ. Του το είπα, πιάσαμε κουβέντα και μου είπε ότι πέρασε πολύ καλά και ότι θα έρθει ξανά. Παίρνεις ικανοποίηση όταν βλέπεις ότι οι πελάτες σου είναι ικανοποιημένοι από εσένα και τη δουλειά σου.

Κ.Ρ: Μία συμβουλή για κάποιον που θέλει να εργασθεί στον τομέα σου;   

Π.Β: Να προσέχει το αλκοόλ. Να μην πίνει. Να αποφεύγει τις περίεργες κλίκες της νύχτας και με υπομονή θα γίνει ανθεκτικός στην κούραση.

Κ.Ρ: Τι κάνει το Madama να ξεχωρίζει;

Π.Β: Αυτό που με κέρδισε στο μαγαζί από την αρχή που πήγα ως πελάτης, είναι τα προσεγμένα ποτά. Ό,τι και αν πιεις δε θα είναι μπόμπα. Έχει επίσης προσεγμένο κόσμο και δεν είναι ξεφτιλάδικο.

 

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: athinorama.gr

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!