Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της δημοσιογράφου Νανάς Καραγιάννη, η οποία πάλευε με τη νευρική ανορεξία για περίπου δέκα χρόνια, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε περαιτέρω σχετικά με την ασθένεια αυτή και το πόσο κακή είναι για την υγεία μας.

anorexia_nervosa_2_by_avitalik

(Πηγή Εικόνας: pinterest.com)

Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το γεγονός ότι τη νευρογενή αυτή ασθένεια τη δημιουργούμε μόνοι μας στον εαυτό μας. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 με 24 ετών και κυρίως σε γυναίκες, κι αυτό γιατί εκείνη τη χρονική περίοδο της ζωής μας προσέχουμε τη σιλουέτα μας, θέλουμε να έχουμε όμορφο σώμα και καταλήγουμε σε δίαιτες που κάνουν κακό στο σώμα μας. Σε πολλές περιπτώσεις φταίει και ο ίδιος ο κοινωνικός περίγυρος, αλλά ακόμα και η ίδια μας η οικογένεια, που ίσως κάποια μητέρα να είναι αρκετά παρεμβατική και να αποκλείει τα παιδιά της από βασικές τροφές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ψυχολογία, οδηγούν πολλές κοπέλες στην ανορεξία. 

Ειδικότερα, η νευρική ανορεξία αποτελεί μια διατροφική διαταραχή. Τα άτομα τα οποία νοσούν παρουσιάζουν ακραίες διαταραχές στη διατροφική τους συμπεριφορά, στις σκέψεις και στα συναισθήματά τους γύρω από το φαγητό. Συγκεκριμένα, βρίσκονται συνεχώς σε μια προσπάθεια για λεπτότητα σώματος και έχουν ένα νοσηρό φόβο ότι θα παχύνουν και θα χάσουν τον έλεγχο της διατροφής τους. Γενικά, η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από έναν έντονο φόβο ότι το άτομο θα γίνει παχύσαρκο κι έτσι επιδιώκει ασταμάτητα να είναι αδύνατο. Το άτομο δεν έχει ακριβές στόχο για τα κιλά που θα ήθελε να χάσει, αφού όταν φτάσει σε αυτά θεωρεί και πάλι ότι έχει περιττό βάρος, μιας και ποτέ δε βλέπει το σώμα του όπως πραγματικά είναι. Λέγεται πως οι ασθενείς βλέπουν τον εαυτό τους τον καθρέφτη πάντα 100 κιλά παραπάνω απ’ ό,τι είναι.

pegasus_LARGE_t_1466_107218524

(Πηγή Εικόνας: feed.gr)

Το ποσοστό θνησιμότητας σε γυναίκες 15 ως 24 ετών είναι 12 φορές πιο υψηλό από το αντίστοιχο ποσοστό όλων των υπόλοιπων αιτιών θανάτου. Και αν και η νευρογενής ανορεξία δεν αποτελεί απαραίτητα τη βασική αιτία θανάτου μεταξύ όλων των γυναικών ηλικίας 15-24 ετών, σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας από όλες τις άλλες ψυχιατρικές ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνες, το 5-20 % των ασθενών θα πεθάνει, αφού τα όργανα του σώματός τους πλέον υπολειτουργούν. 

Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα που εγκαθίστανται με ύπουλο τρόπο μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Τα τρία “Α” είναι τα εξής: 

1. Η ανορεξία: Εκούσια και θεληματική ανορεξία και χαρακτηρίζεται από περιορισμό της τροφής και ελάττωση θερμίδων.

2. Η αμηνόρροια: Εντάσσεται στο φάσμα των ενδοκρινολογικών διαταραχών των ωοθηκών όταν είναι αρχικό σύμπτωμα.

3. Η απίσχναση:  Εμφανίζεται πάντα ως δευτερογενές αποτέλεσμα της ανορεξίας. Εξελίσσεται εξαρτημένη ως προς την κλινική της έκφραση από τις συνηθισμένες ιδιομορφίες του διαιτολογίου αυτών των αρρώστων και διατηρούν για πάρα πολύ καιρό την λήψη πρωτεϊνών, δικαιολογώντας έτσι την τάση να μιλάμε για αδυνάτισμα παρά για απώλεια βάρους.

1476838502168282

(Πηγή Εικόνας: kalimera.gr)

Παράλληλα με μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση, ένας άνθρωπος που πάσχει από νευρογενή ανορεξία πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα της διατροφής. Η πιο επιτυχημένη θεραπεία είναι ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας, οικογενειακής θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Είναι σημαντικό για το άτομο με ανορεξία να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του. Πολλές φορές, το άτομο με ανορεξία θεωρεί ότι δε χρειάζεται καμία θεραπεία. Ακόμη και αν το κάνει, η ανορεξία είναι μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Οι άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι σε υποτροπή όταν περνούν αγχωτικές περιόδους της ζωής τους.

Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε σε μια φάση της κοινωνίας που μας επιβάλλει να είμαστε καλλίγραμμες με σφιχτό κι όμορφο σώμα. Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν πως πλέον αυτή η εποχή έχει περάσει και η επιστροφή των καμπύλων έχει επέλθει για τα καλά. Πολλές κοπέλες μπαίνουν στη διαδικασία να χάσουν βάρος, δυστυχώς όμως με τον άσχημο τρόπο. Το κλειδί για να μην οδηγηθούν στη νευρική ανορεξία και να βλέπουν τον εαυτό τους όπως πρέπει κι όπως πραγματικά είναι, είναι η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής κι όχι η διαφυγή σε ακραίες δίαιτες. Πρέπει να τρώμε τα πάντα με μέτρο. Και φυσικά να τρώμε αυτά που πρέπει σύμφωνα με το ύψος, τα κιλά και την ηλικία μας. Γι’ αυτό η συμβουλή ενός διατροφολόγου είναι απαραίτητη. Μέσα σ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε να αγαπάμε το σώμα μας στο έπακρον, να το φροντίζουμε σωστά γιατί χάρη σ’ αυτό ζούμε και να κλείνουμε τ’ αυτιά μας σε όλους όσους επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο σωματότυπο. Αγαπήστε το σώμα σας και τον εαυτό σας!

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: ethnos.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!