Και που λέτε, αποφάσισα χθες να πάω για τρέξιμο (τι το ήθελα ακόμα απορώ, η γλώσσα μου βγήκε κι ακόμα περπατάω λες και μ’ έχουν χτυπήσει σε δέκα σημεία). Το καλό με την όλη υπόθεση είναι ότι καθώς γυρνούσα, περπάτησα σε γειτονιές και δρόμους που είχα να δω από τότε που ήμουν πολύ μικρή. Κι αυτό πραγματικά μου ξύπνησε πολλές όμορφες αναμνήσεις και μ’ έκανε να ξεχαστώ έστω και λίγο απ’ το άγχος της καθημερινότητας ,- κι απ’ το βασανιστικό τρέξιμο φυσικά.

5673781-good-old-days-quotes

(Πηγή Εικόνας: likesuccess.com)

Περπάτησα την καθημερινή καθιερωμένη διαδρομή που έκανα μαζί με τη γιαγιάκα μου μέχρι να φτάσουμε στην παιδική χαρά. Κι όλα φαίνονταν τόσο μικρά, ενώ τότε μου φαίνονταν γιγαντιαία. Η διαδρομή ξεκινούσε με πρώτη στάση τη μικρή πλατεΐτσα με τα λιγοστά δέντρα που δίνουν πνοή στη γειτονιά. Μετά περπατούσαμε μέχρι το ψιλικατζίδικο που αγόραζα τσίχλες και καμιά σοκολάτα (προφανώς, για μένα μιλάμε). Το ψιλικατζίδικο τώρα βέβαια έχει κλείσει και τη θέση του έχει πάρει μια καφετέρια. Προτού φτάσουμε στον προορισμό μας, περπατούσαμε ένα δρόμο ο οποίος μου φαινόταν τεράστιος και μακρύς, αλλά μετά από χρόνια που τον ξαναπερπάτησα ήταν ένα περπάτημα δύο λεπτών. Και τελικά καταλήγαμε στην παιδική χαρά. Ένας μεγάλος χώρος με τσουλήθρες, κούνιες, τραμπάλα και το γύρω γύρω όλοι (δεν ξέρω αν έχει άλλη ονομασία, εγώ έτσι το έλεγα κι έτσι θα το λέω γιατί δε θέλω να καταστραφούν τα παιδικά μου χρόνια αν έχει άλλη ονομασία). Ο χώρος έσφυζε από μικρά παιδάκια. Παίζαμε, γελούσαμε και γενικότερα είχαμε έναν αέρα ανεμελιάς που πλέον δεν τον έχουμε. Εκείνη την ώρα που πέρασα δεν ήταν κάποιο παιδάκι. Μακάρι να πηγαίνουν, όμως, πλέον ακόμα τα παιδάκια στις παιδικές χαρές και να μην είναι αποσβολωμένα μπροστά στην τηλεόραση ή την οθόνη ενός υπολογιστή. 

1155182697-c3777db54a91ddea58fd2cb6f1352227

(Πηγή Εικόνας: quotesgram.com)

Κάθισα λίγο σ’ ένα παγκάκι και κοιτούσα την παιδική χαρά (δε διακινδύνευσα να κάτσω σε κάποια κούνια μη σπάσει και τρέχω). Κι όλη η παιδική μου ηλικία ήρθε μπροστά στα μάτια μου λες και τη βίωνα εκείνη τη στιγμή. Αυτή τη διαδρομή την έκανα κάθε μέρα είτε με τη γιαγιάκα μου, είτε με τον παππούλη μου. Συνειδητοποίησα ότι βλέποντας το πρόσωπό της κάθε μέρα αναβιώνω εκείνες τις εποχές και μέσω του βλέμματός της δε θα ξεχάσω ποτέ και τον παππούλη μου.

454263

(Πηγή Εικόνας: boardofwisdom.com)

Εκείνα τα χρόνια ήταν τόσο αθώα. Δεν υπήρχε άγχος, στρες, τρέξιμο σε υποχρεώσεις. Πραγματικά ζούσαμε την κάθε στιγμή. Αυτή η μικρή διαδρομή μου ξύπνησε τόσα όμορφα συναισθήματα μέσα μου που με έκανε να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω τις καταστάσεις σήμερα. Ειλικρινά, η ζωή είναι τόσο μικρή για να αγχωνόμαστε ακόμα και για τα πιο ασήμαντα πράγματα κι εμείς είμαστε τόσο μικροί για να αργοπεθαίνουμε από το στρες και το καθημερινό τρέξιμο που ίσως μας έχει επιβληθεί. Μπορεί να έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μας πως αν δεν κάνουμε αυτό, αν δεν κάνουμε το άλλο δε θα προοδεύσουμε στη ζωή μας και θα αποτύχουμε. Μπορούμε να πετύχουμε και μάλιστα μπορούμε να πετύχουμε στο διπλάσιο βαθμό, αν δεν μας απορροφά το στρες. Αν έχουμε το άγχος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, οι αποδόσεις μας θα είναι καλύτερες. Ας ζήσουμε μια ζωή που κάποτε θα τη θυμόμαστε και θα χαιρόμαστε με τα κατορθώματα που έχουμε κάνει. Θεωρώ ότι αυτό το προνόμιο που είχαμε εμείς τότε δεν το έχουν τα παιδιά σήμερα – ή τουλάχιστον, δεν το έχουν στον ίδιο βαθμό. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει καταστρέψει μέχρι και την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων. Ας μην την αφήσουμε να χαλάσει κι αυτή που είχαμε εμείς τότε. 

maxresdefault

(Πηγή Εικόνας: youtube.com)

Αποφάσισα αυτή τη βόλτα να την κάνω τουλάχιστον μια φορά μέσα στη βδομάδα. Όχι το τρέξιμο, τη βόλτα. Θα είναι το αγχολυτικό μου. Εσείς τι κάνατε στα παιδικά σας χρόνια; Σκεφτείτε το, αναπολήστε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας και κάντε το το δικό σας αγχολυτικό!

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: weheartit.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!