V for Vegetarians or V for Vegans? Οι ενδοιασμοί πολλοί, οι διαφορές όμως λίγες. Και μιλάω για ενδοιασμούς, διότι ντάξει. Αν αποφασίσει κάποιος κάποια στιγμή στη ζωή του να γίνει ένα από τα δύο ενώ τρώει κρέας πόσα χρόνια, δε θα είναι και μια εύκολη απόφαση. Ας μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη ζωή των vegans ή των vegetarians, διότι πολλοί είναι αυτοί που αλλάζουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις καθώς περνάει ο καιρός.

18618325_1944233762474278_566365911_o

(Πηγή Εικόνας: meme.me)

Η χορτοφαγία, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά και όπως προκύπτει από την ονομασία της, είναι η μορφή διατροφής που αποκλείει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών. Ωστόσο, όσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή μοιράζονται ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, στους χορτοφάγους (vegetarians) και στους αυστηρούς χορτοφάγους (vegans). Οι διαφορές τους εντοπίζονται ως επί το πλείστον στο φαγητό, άλλα προϊόντα, καθώς και τη φιλοσοφία που πρεσβεύουν.

Όσον αφορά το φαγητό, μπορεί οι vegetarians να αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας ή τα ψάρια, αλλά συνήθως καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιοι ακόμη και αυγά. Από την άλλη πλευρά, οι vegans δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά ούτε και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι. Κι εδώ είναι η στιγμή που κάποιος θα αναρωτηθεί τι στο καλό τρώνε τέλος πάντων. Ας μην τραγικοποιούμε τόσο τα πράγματα. Δεν υπάρχει μόνο το κρέας στη ζωή μας ή τα γαλακτοκομικά που θα μας δώσουν τις απαραίτητες ουσίες για να είμαστε γεροί σαν οργανισμοί. Υπάρχουν, για παράδειγμα, και τα όσπρια, από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε πλούσια συστατικά που μας δίνει και το κρέας, κι έτσι είμαστε πλήρεις και χωρίς προβλήματα υγείας. Αν κάποιος vegetarian ή vegan αποκτήσει κάποιο πρόβλημα υγείας, δε σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητα από την έλλειψη κρέατος ή γαλακτοκομικών, αλλά από τη γενικότερη διατροφή που ακολουθεί ή ίσως από κάποια κληρονομικότητα.

8e9d48c9352f52672dff2f7a58393d42

(Πηγή Εικόνας: pinterest.com)

Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα, για τους vegans, πέρα από την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι αδιανόητη και η χρήση οποιονδήποτε προϊόντων ζωικής προέλευσης για ένδυση ή άλλο σκοπό, όπως οι γούνες, τα δερμάτινα και μάλλινα υφάσματα ή τα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Οι vegetarians ωστόσο είναι πιο ανεκτικοί σε τέτοια ζητήματα.

Τέλος, υπάρχουν διαφορές στη φιλοσοφία, καθώς όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν την απλή χορτοφαγία, συνήθως το κάνουν έχοντας κατά νου ότι επιλέγουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.
Εκείνοι όμως που αποφασίζουν να ακολουθήσουν την αυστηρή χορτοφαγία, έχουν ισχυρότερες πεποιθήσεις από έναν μόνο υγιεινό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανθρώπους που αντιτίθενται στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ζώων, γι’ αυτό άλλωστε αρνούνται να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Με πιο απλά λόγια, το σκέφτονται ως εξής: ζώο είναι και το αρνί, ζώο είναι και το σκυλί μου. Από τη στιγμή που δε θα φάω ποτέ το σκυλί μου, γιατί να φάω το αρνί; 

3069d2d3f1f17f0937b1cd2c5b619cb0

(Πηγή Εικόνας: pinterest.com)

Υπάρχουν άτομα που είναι vegans ή vegetarians όλη τους τη ζωή. Με το που βγήκαν, δηλαδή, από την κοιλίτσα της μαμάς, δεν ακούμπησαν κρέας. Βέβαια, κάποιοι ίσως πιέστηκαν να φάνε από τους γονείς τους, αλλά από τη στιγμή που το δοκίμασαν και δεν τους άρεσε, είναι συνειδητή επιλογή να μην το ξαναβάλουν στο στόμα τους. Η ζωή και των δύο κατηγοριών ίσως δεν είναι τόσο δύσκολη όσο οι περισσότεροι νομίζουν. Υπάρχει λίγο τριγύρω μας μια άποψη που τους φέρνει στο περιθώριο κι είναι η μειονότητα. Ναι, μπορεί να είναι η μειονότητα προς το παρόν, αλλά, αν κάτσεις να καλοσκεφτείς τι βασανιστήρια περνούν τα ζώα για να έχεις εσύ ένα κομμάτι κρέας στο πιάτο σου ή μέσα στο μπέργκερ σου, μπορεί κι εσύ να “στρίβειν διά του αρραβώνος” κάποια στιγμή!

Παγκόσμιες μέρες Χορτοφαγίας

Μία τόσο διάσημη διατροφή, με τόσους οπαδούς σε όλον τον κόσμο, δε θα μπορούσε να μην έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα. Αλλά επειδή όπως είπαμε, άλλο οι vegans και άλλο οι vegetarians, και οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι δύο:

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1994, στα 50α γενέθλια της «Εταιρείας Χορτοφαγίας», που ίδρυσε την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Άγγλος Ντόναλντ Γουότσον. Ο επονομαζόμενος «Πατέρας της Χορτοφαγίας» είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον πλέον υγιεινό τρόπο ζωής, μακριά από ζωικά παράγωγα και προϊόντα.

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα το 1978, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Σύμφωνα με την IVU, η ημέρα αυτή θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

rosie

(Πηγή Εικόνας: radpromos.com)

Και φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και στέκια στην Αθήνα ειδικά για vegans, vegetarians ή ακόμα και αυτών που έχουν μπουχτίσει από το κρέας.

Γη. Ο πρώτος vegan-raw πολυχώρος βρίσκεται στη Γλυφάδα και στο μενού του, από το οποίο απουσιάζουν πλήρως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι, θα βρείτε χυμούς, smoothies, γλυκά και σαλάτες, όλα φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και super foods. Σημειώνεται ότι καθώς έχουμε να κάνουμε με raw, δηλαδή ωμά, τα γλυκά δεν ψήνονται, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, συντηρητικά και πρόσθετα.

Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ. 210 9648512

Avocado. Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, βρίσκουμε το vegetarian restaurant Avocado, με ένα πλούσιο μενού που δεν του λείπει τίποτα, παρά μόνο το κρέας. Σούπες, σαλάτες, πίτσες, πιάτα με ζυμαρικά και ρύζι, συνθέτουν ένα καμβά γεύσεων όπου κυριαρχούν τα λαχανικά. Πολύ καλοί και οι φρέσκοι χυμοί, με εκείνους που συνδυάζουν φρούτα με λαχανικά να υπερέχουν.

Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3237878

Rosebud. Το γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου στη γωνία Ομήρου και Σκουφά έχει κάνει πλέον στροφή στη χορτοφαγία, σερβίροντας πιάτα χωρίς κρέας. Πέρα από πολλές επιλογές σε ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως και γλυκά, ξεχωρίζουν τα πιάτα με healthy junk food. Το ποτό στην μπάρα του Rosebud φυσικά παραμένει σταθερή αξία.

Σκουφά 42 & Ομήρου 60, Κολωνάκι, τηλ. 210 3392370

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: time.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!