H 17η Μαΐου του 1990 αποτελεί μια ημερομηνία σταθμό, καθώς τότε καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία είναι γιατί εκείνη τη μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την επιστημονική θεωρία, που αποδείκνυε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια.       

maxresdefaultΓενικά, η ομοφυλοφιλία είναι ένα θέμα «ταμπού» για πολλούς. Άλλοι τη θεωρούν κάτι πέρα από το φυσιολογικό και άλλοι τη δέχονται και την υποστηρίζουν ανοιχτά. Το να έχει ένας άνθρωπος διαφορετικές προτιμήσεις δεν είναι αρρώστια, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μειονεκτικά από τους γύρω του. Αρρώστια θεωρείται περισσότερο το να αποφεύγεις τους ομοφυλόφιλους ή να θεωρείς ότι απειλείσαι από αυτούς. Το να τους φοβάσαι ή να τους σιχαίνεσαι. Αυτό μάλλον θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε «ψυχική διαταραχή», από ότι πολλοί νομίζουν την ομοφυλοφιλία.            

Σημαντικό ρόλο στην επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους ομοφυλόφιλους, όμως, παίζουν η θρησκεία, η κουλτούρα και ο προσωπικός κώδικας ηθικής του καθενός. Το αξιοπερίεργο γεγονός που παρατηρούμε είναι ότι στην Ελλάδα, οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονται με πολύ κακές και, συχνά, επιθετικές συμπεριφορές, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί κρούσματα βίας, τόσο σωματικής, όσο και λεκτικής. Αντίθετα, σε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, τα πράγματα είναι πιο φιλελεύθερα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχει ακόμα και ριάλιτι σόου που απαθανατίζει την προετοιμασία που κάνουν οι drag queens για να βγουν στην πασαρέλα. Σε πολλές πόλεις, επίσης, όπως το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες, τα gay pride, δηλαδή τα «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας» όπως λέγονται, έχουν πλέον καθιερωθεί ως γιορτή και πραγματοποιούνται σε πολλές πρωτεύουσες ή και μεγάλες πόλεις χωρών στις 28 Ιουνίου. Τα φεστιβάλ αυτά πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα, με πολλές επιφυλάξεις κάθε φορά, καθώς μετά τη διεξαγωγή τους επικρατεί σχεδόν πάντα μια σύγχυση και μια αβεβαιότητα για το αν ήταν τελικά σωστό ή όχι που έγιναν.

keep-calm-and-be-proud-of-who-you-are-112

(Πηγή εικόνας: keepcalm.co.uk)

Μερικοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάποιον ομοφυλόφιλο, απευθείας εκφράζουν μια προκατάληψη και σχηματίζουν μια εξ ολοκλήρου αρνητική εικόνα. Αυτό που πρέπει να έχουμε, τελικά, όλοι στο μυαλό μας είναι ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ούτε άρρωστοι, ούτε έχουν διαφορές από τους υπόλοιπους. Ίσα ίσα, είναι αυθεντικοί γιατί δεν κρύβουν αυτό που είναι. Και οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι είμαστε εξίσου ελεύθεροι άνθρωποι και έχουμε ίσα δικαιώματα. Γιατί, όπως έλεγε και η Μαλβίνα Κάραλη «δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι και χαζοί, όμορφοι και άσχημοι. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν.» Και συνήθως όσοι δεν αγαπήθηκαν, είναι και αυτοί, που προβάλλουν μια ασέβεια σε καθετί μη συνηθισμένο.

CyMfh-MVQAAjKfo

(Πηγή εικόνας: onsizzle.com)

Λέμε ΟΧΙ στην ομοφοβία!

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: stophomophobia.blogfree.net

 

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…