Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Athens Street Food Festival επέστρεψε στο γνωστό τόπο του εγκλήματος, στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ στον Κεραμεικό. Οδεύοντας λοιπόν ολοταχώς προς το τρίτο και τελευταίο τριήμερο, έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σ’ ένα γευστικό λαβύρινθο, απ’ όπου θα δυσκολευτείτε να δραπετεύσετε, ώσπου να αποφασίσετε ποια κουζίνα θα δοκιμάσετε.

Από τη διασκεδαστική γιορτή φαγητού δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά και το Cosmogony. Οι πόρτες είναι ανοιχτές και έχοντας πληρώσει το εισιτήριο της γενικής εισόδου (2,50€) απλώνεται μπροστά σου ένα πάρτυ. Διασχίζεις δυο μεγάλους διαδρόμους, ανάμεσα τους κυλινδρικά σταντ σε περιμένουν να απολαύσεις το φαγητό που θα επιλέξεις. Παντού σημαιάκια, φωτεινές ενδείξεις με θέμα το φαγητό και στοιχισμένα περίπτερα το ένα δίπλα στο άλλο αναδίδουν δελεαστικές μυρωδιές από κάθε λογής γευστικό πειρασμό. Οι φούρνοι είναι στο φουλ, τα τηγάνια καίνε, τα υλικά ποζάρουν στο βλέμμα κάθε επισκέπτη και οι μάγειροι πίσω από τους πάγκους ετοιμάζονται να σου προσφέρουν το πιο απολαυστικό γεύμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

γημξηθ

Άντρες, γυναίκες, νέοι, παιδιά. Οικογένειες με καρότσια βολτάρουν στους διαδρόμους. Φίλες συζητούν μπροστά στο κάθε πάγκο απορώντας τι να πρωτοδιαλέξουν. Αντροπαρέες απολαμβάνουν το γεύμα τους, κρατώντας μια δροσερή μπύρα. Τα γέλια του κόσμου κι οι συζητήσεις τους γύρω από το street food μπερδεύονται μαζί με τους ήχους του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper 96,6, που μεταδίδει ζωντανά στο βάθος του διαδρόμου, μπροστά από τα μικρά κιόσκι, όπου ο κόσμος απολαμβάνει την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που του χαρίζει το φεστιβάλ.

φγβγφβγ

Λίγες μέρες λοιπόν πριν τη λήξη του φεστιβάλ, θελήσαμε να σας προτείνουμε τους γευστικούς συνδυασμούς που εμείς δοκιμάσαμε. Πρώτη επιλογή ήταν το πρώτο περίπτερο που συναντήσαμε, όταν μπήκαμε στο χώρο, το εστιατόριο Mama Roux! Δελεάζοντας μας με τα παραταγμένα πάνω στο πάγκο πιάτα, οι λαχταριστές γεμίσεις σε τορτίγια και το αρωματισμένο με μυρωδικά κοτόπουλο έκλεψαν ομολογουμένως την παράσταση. Εμείς επιλέξαμε ως πρώτο πιάτο το Tandori Wrap και στη συνέχεια το Satay Chicken. Με την πρώτη ματιά ίσως σας φανεί μικρή ποσότητα, αλλά ο ουρανίσκος σας θα κάνει πάρτυ με το δυνατό συνδυασμό των υλικών και κυρίως των μυρωδικών, που κατά τη γνώμη μου είναι το μυστικό της νοστιμιάς του κάθε πιάτου.

18493717_1652042271503312_1614090225_o

δγρφγ

Κινούμενοι σε παρόμοια μονοπάτια, περνάμε στον απέναντι διάδρομο και συναντούμε το Etnico, πρόκειται να γευτούμε πολυεθνική κουζίνα. Έχοντας σκανάρει από πάνω μέχρι κάτω άπειρες φορές τον κατάλογο μέχρι να αποφασίσουμε, εν τέλει διαλέγουμε το Chimichanga de Pollo. Την ώρα που ετοιμάζεται, βλέπεις μια τηγανιτή τορτίγια να γεμίζεται με ζουμερό κοτόπουλο, ντομάτα, κίτρινο τυρί και διάφορες σως που ακόμη κι αν δε γνωρίζεις τι ακριβώς είναι, σου ανοίγουν την όρεξη. Αρκετά μεγάλη ποσότητα με πλούσια γέμιση των υλικών μπορώ να πω ότι ικανοποίησε πλήρως τις ορέξεις μας και γέμισε, σε βαθμό σκασμού, το στομάχι μας, αφήνοντας μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

ηφγ

Φυσικά, δε θα αφήναμε παραπονεμένη τη λαχτάρα μας για τα ζουμερά burger και την αξεπέραστη μυρωδιά των φρεσκοψημένων μπιφτεκόψωμων. Λίγο πριν φτάσουμε στα κιόσκι για να απλώσουμε επί τραπέζης τη γευστική συλλογή που κουβαλάμε στα χέρια μας μέχρι στιγμής, κάνουμε μια στάση στο Burger Bar Restaurant και προμηθευόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη το Beef Bacon. Είναι burger κι είμαστε σίγουρες πως θα είναι τέλειο (και ναι ήταν!).

ξνγφνξ

Ωραίο και χρυσό το φαγητό, αλλά με τη ζέστη των τελευταίων ημερών να αγγίζει το κόκκινο, δε γίνεται να μη πάρεις κάτι να δροσιστείς. Προφανώς, για άλλη μια φορά οι επιλογές είναι πολλές. Αφού έχουμε καταβροχθίσει στην κυριολεξία τα φαγητά μας, κατευθυνόμαστε με φόρα και μια γερή δόση δίψας στο περίπτερο του βραβευμένου σκωτσέζικου ουίσκι Dewar’s. Μπύρες, cocktails είναι μερικά από τα δροσερά ροφήματα που θα βρεις εκεί. Διαλέγουμε ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας με άρωμα από φράουλα και lime, που σε μεταφέρει για λίγο σε κάποιο beach bar στα μέσα του καλοκαιριού.

δ ωφββη

Έχοντας ευχαριστηθεί απόλυτα το τρίωρο που βρισκόμαστε στο φεστιβάλ, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος εκεί, ετοιμαζόμαστε να φύγουμε. Ανάμεσα στον κόσμο που απολαμβάνει το φαγητό του, πολλοί έχουν ήδη καλύψει τη λιγούρα τους για γλυκό. Άλλοι κρατούν παγωτά, άλλοι βάφλες, κι άλλοι ένα περίεργο κυλινδρικό γλυκό που ίσως δεν έχετε ξαναδεί. Το στριφογυριστό ζυμάρι, όπως το είχα χαρακτηρίσει και πέρυσι, όταν το αντίκρισα πρώτη φορά στη ζωή μου, μου θύμισε πως αποκλείεται να εγκαταλείψουμε το Street Food Festival, χωρίς να φάμε τη περιβόητη Καμινάδα. Το γλυκό του Δούναβη, αφού βουτηχτεί σε ζάχαρη ψήνεται στον ειδικά διαμορφωμένο κυλινδρικό πλάστη, ο οποίος όσο στροβιλίζεται δημιουργεί μια γενναιόδωρη στρώση καραμέλας στο περίβλημα του ζυμαριού. Και ναι δεν είναι μόνο αυτό, στη συνέχεια επιλέγεις αν θα το βουτήξεις σε επικάλυψη πραλίνας και μπισκότου, μελιού και κανέλας ή στη νέα προσθήκη που δεν είναι άλλη από σάλτσα bueno και τριμμένο πουράκι. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

ηξμηξ

Μπορεί το 2ο τριήμερο να ολοκληρώθηκε, αλλά μη ξεχνάτε το τελευταίο τριήμερο (19-20-21/5) βρίσκεται προ των πυλών για όσους δεν το επισκεφτήκατε ακόμη. Εμπρός λοιπόν, τι περιμένετε; Σας μεταφέραμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε κι έρχονται κι άλλα, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι στο Cosmogony… and join Athens Street Food Festival 2017!

Πηγή εικόνων: Προσωπικό αρχείο/Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".