Ναρκομανείς, σύριγγες πεταμένες δεξιά και αριστερά, οίκοι ανοχής, άστεγοι και πλήθος αλλοδαπών. Αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που θα έρθουν στο μυαλό κάποιου όταν τον ρωτήσεις τι ξέρει για το Μεταξουργείο. Και τα συναισθήματα που κυριαρχούν εδώ; Φόβος και αηδία. Φόβος, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί. Φόβος για το «άγνωστο» στο οποίο είσαι εκτεθειμένος. Φόβος που υπάρχει σε μικρότερο βαθμό τη μέρα, αλλά τη νύχτα θεριεύει.

IMG_20170503_204413

Φόβος που ίσως να μη φύγει ποτέ από όσους κατοικούν ή και όχι σε αυτήν την περιοχή. Από την άλλη πάλι, αηδία για το τι μπορείς να αντικρίσεις εδώ. Παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στερείται ποιότητας την οποία διαθέτουν τα κέντρα άλλων πρωτευουσών. Αυτή, όμως, είναι η γνώμη κάποιων. Κάποιων που σίγουρα δεν κατοικούν εδώ. Γιατί όσοι κατοικούμε εδώ, έχουμε αποκτήσει κάποια «ανοσία» σε όλα αυτά και δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στα κακά στοιχεία του Μεταξουργείου.                    

IMG_20170503_203304Εμείς βλέπουμε την πληθώρα των θεάτρων και των γκαλερί που μας περικυκλώνουν. Εστιάζουμε στον πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα που αναδεικνύονται μέσα από αυτές τις πολιτισμικές εστίες. Βλέπουμε τη θετική πλευρά της υπόθεσης… Το γεγονός ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης της περιοχής που δεν πέφτουν πια στο κενό. Το ότι ανοίγουν, συχνά, νέα μαγαζιά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το επίπεδο ζωής του Μεταξουργείου και να λιγοστεύουν τα άσχημα περιστατικά που μέχρι πριν λίγα χρόνια κυριαρχούσαν. Όλα αυτά τα στοιχεία, μας κάνουν να μην παρατηρούμε τα αρνητικά και να συνεχίζουμε να το αγαπάμε.                                                    

IMG_20170503_204542Η ανάπλασή του έχει ήδη ξεκινήσει, εδώ και χρόνια, και αν εμείς οι ίδιοι εκτιμήσουμε αυτή την προσπάθεια, σταθούμε άξιοί της και κατορθώσουμε να διατηρήσουμε αυτήν την ομορφιά, θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα του Μεταξουργείου και θα εμπνεύσει νέες προσπάθειες αναβάθμισης. 

IMG_20170503_203522_2

                                                                                                                           

Πηγή εικόνων: Προσωπικό αρχείο

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…