“Τρέξε!” το ρήμα που διατρέχει όλο το έργο και αποτελεί ελληνικό τίτλο της ταινίας Get Out”.  Βλέποντας το trailer, δεν πείθεσαι εύκολα για το είδος του, καθώς σου παρουσιάζει βασικά χαρακτηριστικά του θρίλερ (απομονωμένο σπίτι, ερημική περιοχή με δέντρα) και νομίζεις ότι απλά αποτελεί μια ακόμη συνηθισμένη εκδοχή ταινίας τρόμου. Η λευκή κοπέλα αποφασίζει να γνωρίσει το μαύρο αγόρι στους γονείς της, πηγαίνουν σε αυτό το σπίτι που λέγανε για ΣΚ και εκεί εκτυλίσσεται η όλη ιστορία. Και ενώ περιμένεις ότι αυτό που θα σου προσφέρει είναι random τρομακτικές σκηνές με το κλασικό σκοτεινό πλάνο, άδεια δωμάτια και τους περίεργους γονείς να προσπαθούν να σκοτώσουν το αγόρι της κόρης τους, απλώς γιατί έχουν ένα πολύπλοκο δαιμονισμένο παρελθόν…. ΟΧΙ.

get-out-allison-williams-daniel-kaluuya

(Πηγή εικόνας: collider.com)

Το έργο, έξυπνα, τυλίγει την υπόθεση γύρω από το τεράστιο πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων και δη του ρατσισμού κατά των μαύρων και τις προκαταλήψεις γύρω από αυτούς. Οι λευκοί χαρακτήρες διαμορφώνονται αργά και σταθερά σε στερεοτυπικές μορφές της σύγχρονης κοινωνίας ενώ οι μαύροι παρουσιάζονται ως υποχείριά τους σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας. Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι, ενώ ο συγγραφέας τονίζει την υποβάθμιση των νέγρων, ταυτόχρονα τους εξυψώνει στα μάτια του θεατή, καθώς παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τις ικανότητές τους, στοιχεία που εκμεταλλεύεται η αντίθετη φυλή. Παιχνίδια μυαλού, ύπνωση και σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης, φανερώνονται σε όλην την ταινία, ενώ περίτεχνα κάθε ένας απ’ τους πρωταγωνιστές αντιπροσωπεύει τα κυρίαρχα πρότυπα ανθρώπων του 2017. Η μαύρη φυλή έρχεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα και καλείται να διαφυλάξει το γνήσιο του έθνους της, την ώρα που η άγρια λευκή φυλή αδιάλειπτα προσπαθεί να την αφανίσει και να εξαλείψει κάθε στοιχείο της.

get-out-keith-stanfield

(Πηγή εικόνας: collider.com)

Ο σκηνοθέτης Jordan Peele καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να δώσει στο θεατή σκηνές τρόμου, ή περισσότερο φόβου και αγωνίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει μέσα από τους χαρακτήρες την εναλλαγή συναισθημάτων μέσα σε δευτερόλεπτα, γεγονός που καθιστά το έργο άξιο προβολής. Καλογυρισμένες σκηνές, εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών που από χαμογελαστοί μέσα σε δευτερόλεπτα αποτυπώνουν στις εκφράσεις τους τη λύπη και την αδράνεια και τέλος, το κωμικό στοιχείο που εύστοχα πλαισιώνει σε ορισμένα σημεία το έργο, όλα αυτά φέρνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη μεγάλη οθόνη.

Το έργο παίζεται ακόμη στους κινηματογράφους… ΤΡΕΞΤΕ!

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: rogerebert.com

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!