Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί για ακόμα μία χρονιά η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Το Πατρινό Καρναβάλι έφτασε, για να προσφέρει χαρά και κέφι σε μικρούς και μεγάλους. Οι Πατρινοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα μυστικά της καρναβαλικής διασκέδασης και όλη η πόλη βρίσκεται σε ανάλογους γιορτινούς ρυθμούς. Μασκαράδες σε όλες τις γωνιές, μουσική από τα μεγάφωνα των δρόμων, μαυροδάφνες, φωνές και γέλια παντού. Είναι προορισμός που επιλέγεται από τους περισσότερους, όχι μόνο γιατί προσφέρει σίγουρη διασκέδαση, αλλά και γιατί γεωγραφικά είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμος, ειδικά για τους Αθηναίους. Το κλίμα που δημιουργείται στην Πάτρα από ντόπιους κι επισκέπτες είναι μοναδικό και οι μέρες λίγες για να το ευχαριστηθεί κανείς. Όλοι στη ζωή μας αξίζει να επισκεφθούμε έστω μια φορά την Πάτρα τις ημέρες εκείνες. Το Καρναβάλι αποτελεί ένα θεσμό, ο οποίος κρατιέται ζωντανός με μεγάλη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια.

timthumb

(Πηγή φωτογραφίας: skaipatras.gr)

Εξερευνώντας τη σύγχρονη ιστορία, γυρνάμε 180 χρόνια πίσω. Το 1829, στην οικία του παραγωγού Μωρέττη, δόθηκε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση και αποτελεί μια υποτυπώδη μορφή Πατρινού Καρναβαλιού. Με τον καιρό το συναντάμε όλο και πιο συχνά σε σπίτια, σε ταβέρνες, σε δημόσιους χορούς κ.ο.κ. Η συμμετοχή των κατοίκων σε τέτοιου είδους συναθροίσεις δεν ήταν μεγάλη.

yekocniezg4f1eae16a35ae

(Πηγή φωτογραφίας:  halliellada.gr)

Ρόλο στη διαμόρφωση της μεγάλης αυτής εκδήλωσης διαδραμάτισαν ακόμα Επτανήσιοι και γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Μαιζόν, οι οποίοι πέρασαν κάποιο χρονικό διάστημα εγκατεστημένοι στην πόλη. Οι πρώτοι, με προοδευτικό πνεύμα και δικά τους τραγούδια θα επηρεάσουν τους κατοίκους, ενώ οι δεύτεροι θα μεταφέρουν τα αποκριάτικα έθιμα της πατρίδας τους, τα οποία υιοθέτησαν οι ντόπιοι.  Η οριστικοποίηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών τοποθετείται το 1870, με την εμφάνιση των πρώτων αρμάτων.

Σύμφωνα με τον Νίκο Πολίτη, ο οποίος αποτελεί ιστορικός του Πατρινού Καρναβαλιού, οι χρονιές 1900, 1907 και 1909 αποτελούν χρονιές «σταθμούς», με τα ωραιότερα ως τότε καρναβάλια να πραγματοποιούνται και να συμμετέχουν άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις και από διαφορετικούς τόπους καταγωγής. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο Εθνικός Διχασμός και η Μικρασιατική εκστρατεία αποτελούν τροχοπέδη, ενώ ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και ο εμφύλιος που ακολουθεί, διακόπτουν για μια δεκαετία τον θεσμό.

Τη δεκαετία του 1950 το Καρναβάλι ξαναγεννιέται. Το 1966 εισάγεται το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, ενώ το 1974 η εκδήλωση παίρνει τη μορφή που έχει και σήμερα, με τους καρναβαλιστές να παρελαύνουν πεζοί στους δρόμους (μέχρι τότε μόνο τα άρματα παρέλαυναν).

1622346

(Πηγή φωτογραφίας: patrasevents.gr)

Περνώντας στο σήμερα, η περίοδος της μεγάλης αυτής γιορτής ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου, με τον τελάλη να ξεχύνεται στους δρόμους και να ανακοινώνει το χαρμόσυνο νέο της έναρξης του Καρναβαλιού. Η τελετή λήξης πραγματοποιείται την Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου, με την εντυπωσιακή καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου, στο Μόλο της οδού Αγίου Νικολάου.

Το Καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο η μεγάλη παρέλαση του Σαββάτου και της Κυριακής, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων. Η ποικιλία είναι μεγάλη και περιλαμβάνει Χορούς, Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού, Καρναβάλι των Παιδιών, Θέατρο Δρόμου, Εκθέσεις, Κινηματογραφικό αφιέρωμα, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικού Θεάτρου και πολλά ακόμα. Πάνω από 40.000 καρναβαλιστές συμμετέχουν στις παρελάσεις, ενώ ο αριθμός των παιδιών αγγίζει τις 12.000. Οι απλοί επισκέπτες, αμέτρητοι. Και πάντα υπάρχει χώρος για όλους. Η μεγάλη αυτή γιορτή εξαπλώνεται όχι μόνο σε μαγαζιά και σε χώρους εκδηλώσεων, αλλά και σε δρόμους, πλατείες, πάρκα.

Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί πηγή αισιοδοξίας, κεφιού, διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, συναισθήματα που όλοι έχουμε ανάγκη σήμερα. Μην το χάσετε!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2017:

  • 25/02 Σοκολατοπόλεμος (13:30, Κέντρο Πόλης)
  • 25/02 Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση (18:00, Κέντρο Πόλης)
  • 26/02 Μεγάλη Παρέλαση Πατρινού Καρναβαλιού (14:00, Οδός Κορίνθου)
  • 26/02 Τελετή Λήξης Πατρινού Καρναβαλιού (21:00, Μόλος Αγίου Νικολάου)

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: youtube.com

Πηγές πληροφοριών: patrasinfo.com, wikipedia.org, 45dimpatras.gr

Σταυριάννα Γραμματικοπούλου

About Σταυριάννα Γραμματικοπούλου

Μεγαλωμένη στην Αθήνα και ανερχόμενη δασκάλα. Γεννημένη 1η του Μάη, έχει αδυναμία στην άνοιξη και στα χαμόγελα. Στον ελεύθερό της χρόνο δε χάνει ευκαιρία να δει ξένες σειρές και να ασχοληθεί με το YouTube. Η παρέα με καλούς φίλους είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής της και όταν αυτή συνδυάζεται με ταξίδια και καλό φαγητό, αποτελεί το φάρμακο για όλα. Εκτιμά το καλό χιούμορ κι ας πιστεύουν το αντίθετο οι άνθρωποι γύρω της!