Η Μαρία Μακρή, εκπαιδευτικός φιλόλογος ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και 9 χρόνια, μιλάει στο Cosmogony για το επάγγελμά της στην Ελλάδα του σήμερα.

 

16196255_10208452981178912_1853951392_o

 

-Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου: Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα;

-Μαρία Μακρή: Στην αρχή επέλεξα την ειδική αγωγή, καθώς πήγα εκεί μέσω του πίνακα γενικής κατάταξης. Έμεινα έναν χρόνο και κατάλαβα ότι μου άρεσε. Είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος διδασκαλίας σε αυτά τα σχολεία, γιατί ο καθηγητής έχει περισσότερη αυτονομία και έτσι μπορεί να κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα με τους μαθητές του. Επίσης τα παιδιά σε ένα τμήμα ειδικής αγωγής είναι λιγότερα απ’ ό,τι σε ένα κανονικό σχολείο και ανάλογα διαμορφώνεται και ο τρόπος διδασκαλίας.

-Κ.Ρ: Ποιες οι δυσκολίες ενός εκπαιδευτικού στη σημερινή εποχή, με την οικονομική κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις;

-Μ.Μ: Γενικά στον εκπαιδευτικό τομέα και συγκεκριμένα στην ειδική αγωγή, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται στην καλύτερη εννέα μήνες και μετά απολύονται. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό βέβαια. Πολλοί από εμάς αλλάζουν τόπο διαμονής και μάλιστα καλούνται να το κάνουν αυτό σε μόνο 2-3 ημέρες. Από την στιγμή που θα βγουν οι πίνακες πρόσληψης, έχουμε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα να παρουσιαστούμε στη διεύθυνση πρόσληψης, ακόμη και αν βρίσκεται στο πιο μακρινό νησί. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί, καθώς εργάζεται ένας υπέρογκος αριθμός αναπληρωτών (22.000 περίπου) στην εκπαίδευση. Πολλοί εργαζόμενοι φοβούμενοι το συνταξιοδοτικό σύστημα, βγήκαν πρόωρα στην σύνταξη και έτσι προέκυψαν όλες αυτές οι προσλήψεις αναπληρωτών τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα στηριζόμαστε πια στα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και μετά να γίνουν οι εκάστοτε προσλήψεις.

-Κ.Ρ: Ο μισθός είναι ικανοποιητικός;

-Μ.Μ: Αν εργάζεσαι κοντά στο σπίτι σου, δηλαδή στον τόπο διαμονής σου, ναι. Αν είσαι διορισμένος εκτός τόπου διαμονής, ο μισθός καλύπτει την συντήρηση του σπιτιού για 8-9 μήνες, τα έξοδα διαμονής εκεί και τα πήγαινε-έλα. Στην ουσία ένας εκπαιδευτικός που έχει οικογένεια και βρίσκεται μακριά απ’ το σπίτι του, δεν προσφέρει τίποτα. Προσφέρει μόνο στο εκπαιδευτικό σύστημα, όσο “ρομαντικό” και αν ακούγεται αυτό.

education

(Πηγή εικόνας: ignitedwings.com)

-Κ.Ρ: Τι θα ήθελες ν’ αλλάξεις στο επάγγελμά σου;

-Μ.Μ: Θα ήθελα ν’ αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται για το εκπαιδευτικό σύστημα και η αξία που δίνουν στην εκπαίδευση στη χώρα μας. Δυστυχώς δεν είναι μόνο θέμα κρίσης. Κανείς δε δίνει αξία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό φαίνεται και απ’ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία και το πώς έχουν διαμορφωθεί. Θεωρώ ότι πρέπει ν’ αλλάξουν οι κυβερνώντες. Για παράδειγμα, στο Υπουργείο Οικονομικών επιλέγουν ως Υπουργό κάποιον που έχει σπουδάσει οικονομικά. Στο Υπουργείο Παιδείας, κανένας Υπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει σπουδές σε εκπαιδευτικά θέματα. Αυτό που κάνουν είναι να ξεκινάνε τις αλλαγές από το τέλος στην αρχή, δηλαδή από την Τρίτη Λυκείου προς τα κάτω. Η μόνη τους έννοια είναι πως θ’ αλλάξουν το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κανείς δε δίνει σημασία στο ότι τα σχολεία δεν έχουν ακόμη υπολογιστές ή στο ότι τα κτήρια είναι παλιά και μη προσβάσιμα.

-Κ.Ρ: Χρειάζεται ν’ αλλάξουμε κάτι ως πολίτες;

-Μ.Μ: Ως πολίτες ρίχνουμε την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι σαν να χτυπάμε το σαμάρι και όχι το γάιδαρο. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη!

Πηγή κεντρικής εικόνας: star.ucl.uk

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!