Στην Πάτρα, τους τελευταίους μήνες, λειτουργεί μια καφετέρια που διαφέρει από τις συνηθισμένες. Ονομάζεται «Γέφυρες» και προσλαμβάνει άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

(Πηγή εικόνας: Official FB Page )

Μέλη του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) της Πάτρας έχουν την ευκαιρία για εργασία, τη στιγμή που η ψυχική υγεία αποτελεί θέμα ταμπού στην Ελλάδα, ακόμα και στις μέρες μας. Άτομα στιγματισμένα, τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με προκαταλήψεις και περιθωριοποιούνται, έχουν την ευκαιρία για ενσωμάτωση στην κοινωνία. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ευελπιστούν να αποτελέσουν μια γενναία και πρωτοποριακή πράξη σε μια κοινωνία που επιλέγει να έχει κλειστά τα μάτια της απέναντι σε άτομα με ψυχικές νόσους.

(Πηγή εικόνας: athensvoice.gr )

Ένας «ζεστός», νεανικός και ευχάριστος χώρος, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και περιμένει να φιλοξενήσει τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της. Σε πολύ οικονομικές τιμές, μπορείς να βρεις όχι μόνο γευστικό καφέ ή ροφήματα, αλλά και πεντανόστιμα γλυκά για να τα συνοδεύσεις. Μια αυλή στο πίσω μέρος του κτίσματος αποτελεί την ιδανική επιλογή για να περάσεις τις ηλιόλουστες μέρες σου.

(Πηγή φωτογραφίας: athensvoice.gr)

Το café λειτουργεί και ως εκθεσιακός-πολιτιστικός χώρος. Θα συναντήσεις συχνά πολιτιστικά δρώμενα να λαμβάνουν χώρα εκεί, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις θεατρικών, ντοκιμαντέρ, βραδιές μουσικής, ποίησης και δράσεις για παιδιά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργίες από τα μέλη ΣΟΨΥ της Πάτρας εκτίθενται στον χώρο.

(Πηγή εικόνας: Official FB Page)

Στα πρόσφατα επίσημα εγκαίνια, στις 9 Δεκέμβρη του 2016, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ “ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ”. Ο σκηνοθέτης Ευθύμιος Κούστας αποτύπωσε στην οθόνη τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο. Με τις συγκινητικές αφηγήσεις τους, τα μέλη του Συλλόγου προσδοκούν την κατάρριψη των κακόβουλων σχολίων και δηλώνουν ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τους δόθηκε.

«Ως άτομο με πρόβλημα ψυχικής υγείας και εγώ, θα ήθελα να τονίσω την αυτοπεποίθησή μου και την μεγάλη μου ευχαρίστηση που μου δόθηκε ένα τέτοιο δικαίωμα να δουλέψω σ’ αυτό το μαγαζί. Ήμουν άνεργος αρκετά χρόνια και μαζί με το πρόβλημα ψυχικής υγείας, αυτό ήταν ένας άσχημος συνδυασμός. Όταν μου ανέφεραν ότι θα δουλέψω στο καφέ, το πρώτο μου αίσθημα ήταν απόλαυση και ικανοποίηση εσωτερική. Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν να ασχοληθώ με το καφέ και πιστεύω στο μέλλον να ασχοληθούν και άλλα άτομα με το καφέ, να έρθουν να δουλέψουν μαζί μας, έτσι ώστε να τους δοθούν βήματα προόδου όπως δόθηκαν και σε έμενα.»

Την επιμέλεια του χώρου ανέλαβε η ομάδα plan+, των Κωνσταντίνου Πετράκου και Πέτρου Μπόσκου. Η δημιουργία και ο εξοπλισμός της καφετέριας αποτέλεσαν χορηγία του Συνδέσμου VINCI. Θα το βρεις στην οδό Πατρέως, στον αριθμό 86. Τηλέφωνο επικοινωνίας:  2610623963.

(Πηγή εικόνας: lifo.gr)

Πατρέως 86, Πάτρα

Καφέ Γέφυρες – ΚοινΣΕπ Ένταξης

 2610623963

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: popaganda.gr

Πηγές πληροφοριών: athensvoice.grpopaganda.grlifo.gr

Σταυριάννα Γραμματικοπούλου

About Σταυριάννα Γραμματικοπούλου

Μεγαλωμένη στην Αθήνα και ανερχόμενη δασκάλα. Γεννημένη 1η του Μάη, έχει αδυναμία στην άνοιξη και στα χαμόγελα. Στον ελεύθερό της χρόνο δε χάνει ευκαιρία να δει ξένες σειρές και να ασχοληθεί με το YouTube. Η παρέα με καλούς φίλους είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής της και όταν αυτή συνδυάζεται με ταξίδια και καλό φαγητό, αποτελεί το φάρμακο για όλα. Εκτιμά το καλό χιούμορ κι ας πιστεύουν το αντίθετο οι άνθρωποι γύρω της!