Γίνεται μια σχέση να έχει ως βασικό συστατικό αποκλειστικά και μόνο την αλήθεια; Γίνεται δυο άνθρωποι να είναι καλά μεταξύ τους χωρίς να κρύβουν κάτι ο ένας απ’ τον άλλο; Μήπως αν ο ένας κοιτούσε το κινητό του άλλου, θα έβρισκε πράγματα που δε μπορούσε καν να φανταστεί; Μήπως σε μια σχέση οι δυο άνθρωποι που την απαρτίζουν είναι τελικά τέλειοι ξένοι;

(Πηγή εικόνας: protothema.gr)

Η νέα ταινία του Θοδωρή Αθερίδη (μεταφορά ιταλικής σάτιρας),”Τέλειοι Ξένοι”, θίγει ζητήματα εμπιστοσύνης, κρυφής ζωής, καθώς και πράξεων που ποτέ δεν τολμάμε να πούμε σε κανέναν. Όλα αυτά  τα ‘’σκοτεινά’’ μυστικά μας τα περιέχει κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την ταινία το κινητό μας τηλέφωνο. Γιατί όμως ο δημιουργός της χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη συσκευή ως το ‘’μαύρο κουτί’’ της ζωής μας; Μάλλον γιατί κάθε κοινωνική επαφή μπορεί να γίνει μέσω αυτού και ποτέ κανείς να μην το μάθει, καθώς αποτελεί προσωπικό δεδομένο του τηλεφώνου και άρα απόρρητο για το κοινό.

Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας που δε θέλουμε να τα πούμε σε κανέναν δικό μας, και αυτό γιατί θέλουμε να κρατήσουμε κρυφά, ένα δύο ή περισσότερα πράγματα του χαρακτήρα μας. Ουσιαστικά πλάθουμε ένα δεύτερο εγώ που είναι ορατό μόνο σε όσους εμείς επιλέγουμε να το δείξουμε και ξέρουμε ότι δε θα αλλοιωθεί η εικόνα που έχουν ήδη σχηματίσει για εμάς. Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι έχουμε πολλές πλευρές και πως ωθούμαστε σε πράξεις ανάρμοστες και ανήθικες ή μη συμβατές, απλά και μόνο γιατί μας αρέσει. Άλλωστε για κανένα δεν είναι εύκολο να εκθέσει ολόκληρο το εγώ του μπροστά στους δικούς του ανθρώπους.

(Πηγή εικόνας: funnyand.com)

Μέσω του κινητού λοιπόν, έχουμε την ιδιωτικότητα που αναζητούμε. Κρατούμε τις επαφές που επιθυμούμε και είτε μέσω μηνυμάτων, είτε μέσω των social media διαμορφώνουμε ένα ‘’εγώ’’ που κρατάει για λίγες ώρες της ημέρας ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τι συμβαίνει όμως όταν όλη αυτή η μυστικοπάθεια οδηγήσει σε πράξεις και συμβάντα που δε γίνεται να παραβλέψουμε και στην πραγματική, τη βατή ζωή μας; Στην ταινία οι φίλοι τρώγοντας, απαντούν σε ανοιχτή ακρόαση οποιαδήποτε κλήση ή μήνυμα τους έρθει και σιγά σιγά σχέσεις και ιδανικά καταρρίπτονται. Ο ένας απατά την γυναίκα του με την γυναίκα του καλύτερού του φίλου και συγχρόνως αφήνει έγκυο τη συνάδελφό του, ο άλλος μιλάει σε chat με κάποια μικρότερη και η γυναίκα του κάνει τηλεφωνικό σεξ με έναν άγνωστο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μυστικά που αποκαλύπτονται στην ταινία και κατ’ επέκταση στον αληθινό κόσμο. Τέτοιου είδους ανθρώπινες σχέσεις συμβαίνουν καθημερινά, γιατί απλώς κανένας μας δε μπορεί ν’ αντισταθεί στο κρυφό, το παράνομο, αυτό που μπορεί να του δώσει μια προσωπική στιγμή που κανείς άλλος δε θα γνωρίζει.

(Πηγή εικόνας: mystatus360.com)

Η ταινία τελειώνει με plot twist (το οποίο δε θα πούμε σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει δει την ταινία και σχεδιάζει να το κάνει). Όταν ένα μυστικό παρατραβήξει και γίνει αγαπημένη συνήθεια του δεύτερου εαυτού μας, κάποια στιγμή, σε μια λάθος κίνηση θα αποκαλυφθεί. Και αυτό είναι που φοβόμαστε όλοι. Την αποκάλυψη. Όχι γιατί μετανιώνουμε για τα θέλω και τις πράξεις μας. Αλλά γιατί φοβόμαστε την κριτική και την κατάρριψη της υπάρχουσας εικόνας για εμάς, τόσο στους φίλους μας και την σχέση μας, όσο και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως η μόνη λύση, είναι η αποδοχή μέσα μας των όσων κάνουμε, ως φυσική εξέλιξη της προσωπικότητάς μας και ως συνέπεια η φανέρωση του ολοκληρωμένου εαυτού μας. Και αν αυτό δεν το προτιμά κάποιος και θέλει να μένουν στην αφάνεια τα όσα κάνει, τότε η λύση είναι η εξής: Μη δίνετε το κινητό σας πουθενά και αν τύχει και πέσει σε κάποιου τα χέρια, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει τίποτα που να σας εκθέσει. Καλή συνέχεια στις τέλειες ξένες ζωές μας λοιπόν!

Πηγή κεντρικής εικόνας: alfitude.com

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!