YouTube. Μία λέξη, χιλιάδες δυνατότητες. Αποτελεί το δημοφιλέστερο μέσο αναπαραγωγής και διαμοιρασμού βίντεο στο διαδίκτυο. Την τελευταία 5ετία παρέχει ποικίλες δυνατότητες και τείνει να εδραιωθεί στο Internet ως η τηλεόραση του σήμερα.

(Πηγή εικόνας: videopower.org)

Ο εκάστοτε χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει λογαριασμό, η αλλιώς YouTube Channel, με σκοπό σχολιασμού, ανεβάσματος και κοινοποίησης προσωπικού υλικού. Ήδη υπάρχουν εκατομμύρια κανάλια, τα οποία ξεκίνησαν αποκλειστικά ως εγγραφή και ύπαρξη του χρήστη σε αυτό το μέσο, στις μέρες μας όμως κυριαρχεί η διάδραση, το υλικό, οι προβολές, οι εκπομπές και εν τέλει σε πολλές περιπτώσεις η πληρωμή. Οι χρήστες ανεβάζουν βιντεάκια με τον εαυτό τους και την σκηνές από την καθημερινή τους ζωή (vlogs), καλοστημένες εκπομπές με διαφορετική θεματολογία η κάθε μία, καθώς και τα γνωστά και κλασικά covers τραγουδιών.

Η προβολή του εαυτού μας στο μέσο αυτό και η παρουσίαση κάπου θέματος με χαλαρή και νεανική γλώσσα, η αυθόρμητη κίνηση και η απουσία της κλασικής σκαλέτας που υπάρχει ακόμη στην γνωστή σε όλους τηλεόραση, έχει καθηλώσει το κοινό στην παρακολούθηση videos καθημερινά και ανελλιπώς. Οι Youtubers, όπως ονομάζονται οι έχοντες κανάλι, προβάλλουν και ασχολούνται σε κάθε τους βίντεο με θέματα που τους αντιπροσωπεύουν, που αφορούν τον κόσμο του σήμερα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταπιάνονται με δημιουργικά και πρωτοπόρα θέματα, που στη συνέχεια γίνονται trends.

(Πηγή εικόνας: purpleclick.com)

Οι νέοι, αποτελώντας το κατεξοχήν κοινό του YouTube, το προτιμούν, καθώς είναι πιο κοντά στα δικά τους δεδομένα, ξεφεύγει από το ‘’στημένο’’ και τους προσεγγίζει είτε με ελεύθερο περιεχόμενο, είτε δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι θέμα για το επόμενο βίντεο του αγαπημένου τους διαδικτυακού παρουσιαστή. Ανεπηρέαστο από προπαγάνδα και πολιτικά δρώμενα, δίνει την αίσθηση απόλυτης ελευθερίας έκφρασης. Όλα αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε αντίθεση με την τηλεόραση, η οποία συνεχίζει όχι μόνο να πολιτικοποιείται και να γίνεται φερέφωνο των εξουσιαστών, αλλά να υποστηρίζει έναν καθωσπρεπισμό που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι είναι ψεύτικος και γίνεται μόνο και μόνο για την τήρηση συμφερόντων.

(Πηγή εικόνας: youtubecomolanuevatv.com)

Η μαζική λοιπόν στροφή του κοινού στο ίντερνετ και δη στο YouTube είναι φυσική, καθώς η τηλεόραση συνεχίζει και υπάρχει με εκπομπές που αποτελούν πια μασημένη τροφή. Μη χάνετε χρόνο, μπείτε στο ίντερνετ και αφιερώστε χρόνο στην θέαση videos, vlogs και εκπομπών που αποτελούν ορόσημο της σημερινής κοινωνίας και μιλούν σε μια γλώσσα κατανοητή, απογυμνωμένη από στερεότυπα και ξύλινο λεξιλόγιο!

Πηγή κεντρικής εικόνας: onthescenemag.co.uk

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!