@akis_pd

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;

– Η φωτογραφία για μένα σημαίνει ψυχοθεραπεία. Μέσα από ατελείωτες βόλτες στην πόλη παρέα με τη φωτογραφική μου, εκτονώνω τα άγχη και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Από τη στιγμή που θα ανοίξω τη μηχανή, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από ένα συνεχώς εξελισσόμενο κάδρο εικόνων και συναισθημάτων.

Τι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;

– Λατρεύω την Αθήνα και δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από αυτήν την πόλη. Οι φωτογραφίες μου στοχεύουν στο να αναδείξουν μια άλλη πτυχή της, αυτή που πολλοί την κοιτάζουν, αλλά ουσιαστικά δεν τη βλέπουν. Είναι μια πόλη πολύχρωμη, με έντονες αντιθέσεις και συναισθήματα, που έχει τόσα πολλά να πει αν ακούσεις τους ρυθμούς της. Θα είμαι ευχαριστημένος, αν το έχω καταφέρει έστω και στο ελάχιστο.

– Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία;

– Ακολούθησε τα συναισθήματά σου και νιώσε ελεύθερος. Η φωτογραφία για μένα σημαίνει συναίσθημα. Όσο άρτια κι αν είναι μια φωτογραφία σε τεχνικό επίπεδο, αν της λείπει το νεύρο, το πάθος, η προσωπικότητα, τότε δεν τραβάει το βλέμμα.

@anna.prs

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;

Φωτογραφία για μένα είναι η αποτύπωση στιγμών και εικόνων, που δε θέλεις να ξεχάσεις, αλλά που θες να κρατήσεις και να μοιραστείς. Με ένα κλικ συμπυκνώνεις το συναίσθημα και τη σκέψη που σου βγάζει ξεχωριστά η κάθε φωτογραφία και όλο αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να βιώσεις τη στιγμή μετά από καιρό, το ίδιο δυνατά όπως την πρώτη φορά. Αυτή είναι η μαγεία των φωτογραφιών.

Τι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;

– Προσπαθώ να αποτυπώσω την καθημερινότητα μου, αλλά και την καθημερινότητα των άλλων μέσα από τα μάτια μου. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μια δική σου πραγματικότητα, ένα δικό σου κόσμο, όσον αφορά την ερμηνεία μιας εικόνας. Έτσι, η φωτογραφία δεν περιορίζεται μόνο στο οπτικό πεδίο, αλλά ελευθερώνει τη σκέψη και προπαντός τη φαντασία.

– Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις περισσότερο;

– Φωτογραφίζω ιδιαίτερα τα αστικά τοπία των γρήγορων ρυθμών και του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου, καθώς επιχειρώ να δώσω μια πιο αισιόδοξη ματιά. Προσπαθώ να απομονώσω τις λεπτομέρειες ενός τοπίου, που μόνο αν το παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά, μπορεί να τις βρει. Μου αρέσει να δημιουργώ ένα πιο χαλαρό και χαρούμενο κλίμα, παρά τις αντιθέσεις.

@citynzen

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;

– Η φωτογραφία είναι ο ελεύθερος χρόνος μου! Είναι η φυγή από την καθημερινότητα, ένας εσωτερικός διάλογος και μια εξερεύνηση.

Τι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;

– Μου αρέσει να αποτυπώνω και να απομονώνω την καθημερινότητα. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, όμως θέλω να δίνω μια ευχάριστη νότα μέσα από τις λήψεις μου.

– Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία;

– Να βγάζουν πολλές φωτογραφίες και να μη φοβούνται να πειραματιστούν.

@ioannis.argyris

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;

– Η φωτογραφία για εμένα είναι αυτό που θέλει ο καθένας να είναι. Μπορεί να είναι απλά μία ωραιοποίηση του εαυτού μας ή απλώς ο κόσμος μέσα από τη δική μας ξεχωριστή οπτική.  Για εμένα νομίζω ότι είναι ένας παραστατικός τρόπος να δείξω κάτι που με έκανε να νιώσω, να εμπνευστώ κτλ. Βέβαια μία αναγκαία παρένθεση για εμένα είναι ότι δε θεωρώ το instagram φωτογραφία, περισσότερο χώρο προβολής της προσωπικής αισθητικής του καθένα, έχει διαφορά νομίζω. Δε θα μπορούσα ποτέ να συγκριθώ με επαγγελματίες του χώρου αυτού. Βέβαια θα ήθελα κάποια στιγμή να το δω σε πιο βάθος το θέμα της φωτογραφίας.

Τι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;

– Μέσα από τη φωτογραφία δείχνω κομμάτια της προσωπικότητάς μου. Θεωρώ όπως έχω πει και παλαιότερα πως είναι τρομερό να γνωρίζεις κάποιον μέσα από την αισθητική του, χωρίς λόγια χωρίς τίποτα. Έτσι λοιπόν δείχνω πράγματα μέσα από τον κόσμο που ζω, πόλη, εκδηλώσεις, μουσεία και γενικά εμπειρίες. Ακόμη και φωτογραφίες άλλων που με εμπνέουν. Φυσικά πάντα μινιμαλιστικά αν και νομίζω έχω ακόμα πολύ χρόνο για να κάνω μάστερ τον όρο αυτό. Βάζω και τη μουτσούνα μου συχνά πυκνά γιατί ναι! Είμαι από αυτούς και πρέπει κάπως να ποτίσω το εγώ μου/παθαίνει Πετρούλα Κωστίδου και αρχίζει να μονολογεί για ad hominem.

– Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις περισσότερο;

– Νομίζω ότι τρώω σκαλώματα και κολλήματα με συγκεκριμένα πράγματα ανά περίοδο. Γενικά κάποιος θα διακρίνει μία μείξη, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ανθρώπων. Πάντα έτσι απλά, χωρίς πολλά πολλά φορτωμένα. Νομίζω ότι έχω παίξει πολύ με αρχαιοελληνικούς ναούς και αγάλματα, αν και ορκίζομαι προσπαθώ να το κόψω, ακολουθήστε με./εμοτζι γλωσσίτσα  😛 

@vashoul

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;

Είναι η αποτύπωση της στιγμής με ένα δημιουργικό τρόπο. Δε θεωρώ τον εαυτό μου φωτογράφο, απλώς καταγράφω στιγμές της καθημερινότητάς μου, προσπαθώντας να αναδείξω κάτι που πιστεύω ότι είναι όμορφο.

Τι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;

– Παντού υπάρχει κάτι όμορφο, αρκεί να θέλουμε να το δούμε. Και μέσα από τις φωτογραφίες μου προσπαθώ να αναδείξω ακριβώς αυτό: την αρμονία, τη συμμετρικότητα, μια λεπτομέρεια, κάτι μικρό και ωραίο που ίσως χάνεται μέσα σε ευρύτερα πλαίσια και πολλές φορές το προσπερνάμε.

– Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία;

– Η αισθητική και το τι θεωρείται ωραίο είναι κάτι υποκειμενικό. Ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Γι ‘ αυτό, όποιος θέλει να ασχοληθεί με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά, καλό είναι να τη δει ως μέσο για να εκφράσει αυτό το δικό του, υποκειμενικά ωραίο.

 Μπορείτε να δείτε εδώ το 1ο Μέρος!

Πηγή κεντρικής εικόνας: business2community.com

Δέσποινα Τσίρου

About Δέσποινα Τσίρου

Αν και παιδί των νοτίων, γνωρίζει το κέντρο της Αθήνας σπιθαμή προς σπιθαμή. Θέλει να ακολουθήσει καριέρα ως πολεμική ανταποκρίτρια, ενώ παράλληλα λατρεύει τη φωτογραφία. Αγαπάει όσο τίποτα τα ταξίδια, τις τέχνες και τα βιβλία. Δε θα μπορούσε ποτέ να κάθεται και να μην κάνει τίποτα, γι ' αυτό θέλει πάντα να καταπιάνεται με κάτι καινούριο. Πάντοτε αισιόδοξη, πιστεύει πως μέρα χωρίς χαμόγελο, είναι χαμένη μέρα!