Guess who’s back! Ας δούμε τους υπόλοιπους πέντε τύπους πελατών που συναντάμε στα μαγαζιά.

Ο ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ

Ο τύπος αυτός έχει όλη τη ζωή μπροστά του. Δεν τον νοιάζει τίποτα. Αλλά μπορεί να μη νοιάζει κι εσένα γιατί κάποιοι από αυτούς δε σε ενοχλούν. Οι υπόλοιποι θα σε ενοχλήσουν λίγο και μετά θα μείνουν στο μαγαζί μπορεί και για καμιά ώρα, είτε ψωνίσουν είτε όχι. Οι περισσότεροι δεν έχουν σκοπό να ψωνίσουν, οπότε χαζεύουν και ξαναχαζεύουν. Και ξαναχαζεύουν μέχρι που μπορεί και να φτάσει η ώρα του κλεισίματος και να μην το έχουν καταλάβει. Δεν τους νοιάζει όμως. Συνεχίζουν ακάθεκτοι. Λίγοι είναι αυτοί που θα το συνειδητοποιήσουν και θα φύγουν. Με αυτόν τον τύπο πελάτη δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης. Διατηρείς το κλασικό χαμογελάκι πωλητή και περιμένεις να φύγει από το μαγαζί. Εκτός κι αν κλείνεις. Τότε ψυχραιμία.

(Πηγή εικόνας: ifunny.co)

Ο ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ

Ο τύπος αυτός έχει μάλλον πολλές υποχρεώσεις που τρέχει και δεν προλαβαίνει. Από τη μία είναι καλός ο τύπος του, από την άλλη πολύ εκνευριστικός. Γιατί; Γιατί θα μπει στο μαγαζί, θα διαλέξει αμέσως και θα φύγει ή γιατί θα κάνει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, μόνο που θα θέλει να πληρώσει και αμέσως αν έχει κόσμο στο ταμείο. «Ναι, ξέρετε, βιάζομαι, μπορώ να πάρω τη σειρά σας;» Κάτσε ρε παιδί μου. Οι υπόλοιποι που περιμένουν τόση ώρα δε βιάζονται; Οι υπόλοιποι δεν έχουν δουλειές; Θα κάτσεις και θα περιμένεις στη σειρά σου. Θα ήθελες να ήσουν στη θέση των άλλων που σου παίρνουν τη σειρά; Δε νομίζω.

customer-service_1200x1200

(Πηγή εικόνας: idealog.co.nz)

Ο ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ ΠΕΛΑΤΗΣ

Είναι ο τύπος που θα σου ζητήσει έκπτωση στην έκπτωση. Να κάνεις το -80% ακόμα πιο οικονομικό. ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ! Εννοείται πως δε μιλάω για τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ψωνίσουν ό,τι θέλουν ή ψάχνουν κάτι οικονομικό. Εξάλλου, οι περισσότεροι πελάτες, μαζί με μένα, εκεί ανήκουν τη σημερινή εποχή. Μιλάω γι’ αυτούς που φαίνεται ότι έχουν λεφτά, αλλά είναι τόσο τσιγκούνηδες που θα σου πουν να κάνεις πιο οικονομικό το μπλουζάκι που κάνει ήδη 2 ευρώ. Δε γελάς μαζί τους, ούτε τους λυπάσαι. Άφησέ τους να συνειδητοποιήσουν μόνοι τους ότι η λογική τους έχει χαθεί και απλά εξυπηρέτησέ τους.

maxresdefault

(Πηγή εικόνας: babytutorvideo.com)

Ο ΠΟΛΥΛΟΓΑΣ ΠΕΛΑΤΗΣ

Ο τύπος αυτός από ένα σημείο και μετά θα σε κάνει να θες ν’ αυτοκτονήσεις. Θέλει να ψωνίσει. Κατανοητό. Θέλει να βρει ένα δωράκι έτσι συμβολικό για την ανιψούλα του. Κατανοητό κι αυτό, θα σε βοηθήσω. Δε με νοιάζει όμως που έχει γενέθλια, ούτε η εμφάνισή της, ούτε από ποιο σόι είναι, ούτε πότε θα κάνει πάρτι γενεθλίων, ούτε ότι θέλει ν’ αγοράσει σκυλάκι και δεν την αφήνουν οι γονείς της. Με νοιάζει να βρεις αυτό που θέλεις, να το πληρώσεις και να φύγεις. Και όχι, δε με νοιάζει που έχεις ενθουσιαστεί με το δώρο που βρήκες κι πως δεν περίμενες να είναι τόσο ωραίο!

 

via GIPHY

Ο ΟΡΕΞΑΤΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ

ΝΑΙ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ. Η ΚΟΡΥΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ. ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΙΣΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Με κάποιους γελάς γιατί λες ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοια μυαλά. Με άλλους εκνευρίζεσαι γιατί σε προκαλούν τόσο πολύ να τους σκοτώσεις, αλλά πάντα μπαίνει στη μέση η δουλειά. Χαρακτηριστικό του τύπου αυτού είναι ότι έχει νεύρα και θέλει να ξεσπάσει πάνω σου ή απλά είναι τόσο στριμμένος ως προσωπικότητα που δεν το παλεύει και πολύ να τσακωθεί μαζί σου. Τα πράγματα είναι απλά. Μπορεί να είσαι ο πιο εξυπηρετικός πωλητής, αλλά αυτός να βρει κάτι πάνω σου που θα τον εκνευρίσει τόσο πολύ και θ’ αρχίσει να φωνάζει μέσα στο μαγαζί. Ειλικρινά, μην κάτσεις να αναρωτηθείς τι έκανες λάθος. Ας πούμε ότι απλώς αναπνέεις. Αυτός ο τύπος πελάτη είναι ο χειρότερος, διότι δε σκέφτεται τον συνάνθρωπό του, τον βλέπει σαν κάτι κατώτερο και νομίζει ότι αυτή του η συμπεριφορά τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Δε σε σέβεται. Μην τον σεβαστείς κι ας ρισκάρεις τη δουλειά σου. Μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με ήρεμο τρόπο και λογικά επιχειρήματα. Μην ξεχνάς ότι είσαι πιο έξυπνος από αυτόν, γιατί πολύ απλά αυτός θέλει να σε προκαλέσει με σκοπό μέχρι και να σε διώξουν σε μια εποχή όπου όλοι παλεύουν να βρουν μια δουλειά κι αυτόν δεν τον νοιάζει αν θα χάσεις τη δική σου, αρκεί να λογομαχήσει.

(Πηγή εικόνας: theodysseyonline.com)

Άντρες ή γυναίκες, μητέρες ή πατέρες, παππούδες ή γιαγιάδες, νέοι ή νέες, όλοι κρύβουν μέσα τους έναν από αυτούς. Εσύ ποιος είσαι; Όποιος και να είσαι, μην ξεχνάς να εκτιμάς και να σέβεσαι το συνάνθρωπό σου όπως το κάνει κι αυτός.

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: livechatinc.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!