Black Friday σήμερα! Ελάτε να μάθετε μερικά βασικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θεσμό, για να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το Black Friday, για το οποίο πολλοί συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες!

via GIPHY

Τι είναι το Black Friday;

Πρόκειται για μια ημέρα κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας τα καταστήματα έχουν προγραμματίσει εξαιρετικά υψηλές εκπτώσεις (έως και 80%) και προσφορές για τον κόσμο. Σηματοδοτείται μ’ έναν τρόπο η έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Πότε γίνεται;

Δεν πρόκειται για τυχαία ημέρα του έτους. Ο εμπορικός αυτός θεσμός ξεκίνησε στις ΗΠΑ και πραγματοποιείται αμέσως μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Μετά την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου που ορίζονται οι Ευχαριστίες, ακολουθεί η «Μαύρη Παρασκευή».

Πώς προέκυψε ο όρος Black Friday;

Το Black Friday είναι ριζωμένο στις αρχές της δεκαετίας του 60’ στην Αμερική. Τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις, καθώς ήταν χειρόγραφα, καταγράφονταν από τα καταστήματα είτε με κόκκινο είτε με μαύρο μελάνι. Το κόκκινο αφορούσε τις ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και το μαύρο ξεχώριζε το θετικό. Η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ήταν η πρώτη μέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, κατά την οποία τα κέρδη ήταν αυξημένα. Έτσι, λοιπόν, προέκυψε η ονομασία Black Friday!

(Πηγή εικόνας: wired.com)

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρεί το κάθε μαγαζί για να εφαρμόσει το Black Friday;

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Η ποσότητα των προσφερόμενων ειδών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.
  2. Θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.
  3. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

via GIPHY

Ποια καταστήματα εφαρμόζουν το Black Friday στην Ελλάδα;

Το Black Friday εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα πέρυσι, χωρίς πολλές συμμετοχές καταστημάτων. Φέτος ο αριθμός συμμετοχών αυξήθηκε και μερικά μαγαζιά που θα φιλοξενήσουν το θεσμό είναι τα εξής: Public, MediaMarkt, Γερμανός, Πλαίσιο, GAP, JYSK, Oysho, Pink Woman, Prince Oliver, Mara Shoes, Tsouderos και πολλά άλλα! Παράλληλα και εμπορικά κέντρα, όπως McArthur Glen, River West, My Golden Hall, Factory Outlet, The Mall Athens και Metro Mall θα λάβουν μέρος. Να σημειωθεί ότι το Black Friday δεν αφορά όλα τα καταστήματα που στεγάζονται στα εμπορικά κέντρα που προαναφέρθηκαν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις επίσημες ιστοσελίδες του εκάστοτε μαγαζιού!

(Πηγή εικόνας: thefw.com)

Αν λοιπόν έχετε λίστα με ψώνια που θέλετε να κάνετε για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο, αλλά και όρεξη για βόλτα στα μαγαζιά, σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία. Προσέξτε όμως, να είστε προετοιμασμένοι για πολύ κόσμο που ενδεχομένως να έχει άγριες διαθέσεις, προκειμένου να προλάβει το φόρεμα με την πρωτοφανή έκπτωση στο βάθος του μαγαζιού. Just sayin’!

Πηγή πληροφοριών: protothema.gr & newsbomb.gr

Πηγή κεντρικής εικόνας: 4k.com

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".