Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νομίζουμε ότι έχουμε προαίσθημα για κάτι ή κάποιον και το νιώθουμε τόσο έντονα, που θεωρούμε ότι μια δύναμη πηγάζει από μέσα μας. Η πιο συνήθης αιτία γι’ αυτό είναι το υποσυνείδητο.

Μια λέξη που ενώ είναι τόσο γνωστή, λίγοι γνωρίζουν πραγματικά την επιρροή και τα ωφέλη της. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει 3 επίπεδα συνείδησης: Το συνειδητό, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο. Το συνειδητό περιλαμβάνει τις πράξεις, τα αισθήματα και τις αντιδράσεις που μπορούμε ν’ αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας. Το ασυνείδητο από την άλλη είναι άπιαστο, έχει βάθος και δύσκολα το ‘’αγγίζουμε’’ καθώς ξεπερνά τα ερεθίσματα της πραγματικής ζωής. Το υποσυνείδητο βρίσκεται κάπου στην μέση, λαμβάνει καθημερινά οπτικά, οσφρητικά, γευστικά, και ηχητικά ερεθίσματα, τα συλλέγει και τα ‘’κλειδώνει’’ στο μυαλό μας. Έτσι, αυτά εξελίσσονται σε ενδόμυχες επιθυμίες και ανάγκες που αναδιπλώνονται στις σωστές συνθήκες και περιστάσεις.

(Πηγή εικόνας: sugamhealings.com)

Αν για παράδειγμα, φέρεσαι απότομα σε μια φιλία σου, ή μια διαπροσωπική σου σχέση κατ’ εξακολούθηση, σημαίνει ότι κάποια στιγμή στην ζωή σου, ένας άνθρωπος λειτούργησε με τέτοιο τρόπο πάνω σου, ώστε σε ώθησε να κρατάς αμυντική στάση. Το υποσυνείδητό σου ασφάλισε μέσα στον εγκέφαλο την επίθεση και αποφάσισε να εκφράσει την άμυνα ως προστασία. Παρ’ όλα αυτά, το υποσυνείδητο μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Με προσπάθεια, εξάσκηση και επιμονή, μέσω υποσυνειδήτων μηνυμάτων μπορεί ν’ αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο. Εκθέτοντας τον εαυτό μας σε θετικές καταστάσεις και συναναστρεφόμενοι με ευχάριστους ανθρώπους λαμβάνουμε θετικές επιδράσεις και κατ’ επέκταση συναισθήματα.  Όλα αυτά καταγράφονται στο νου και βελτιώνουμε σιγά σιγά τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας.

Σχετίζεται άμεσα το υποσυνείδητο με τις ενδόμυχες σκέψεις μας; Η απάντηση είναι ναι! Υποσυνείδητα γνωρίζουμε τι θέλουμε και τι μας κάνει χαρούμενους και σχεδόν πάντα προσπαθούμε για την επίτευξη των στόχων μας βάσει των επιθυμιών μας. Ακόμη και στον ύπνο μας, το υποσυνείδητο αγρυπνά, και προβάλλει στα όνειρά μας, ό,τι πραγματικά νιώθουμε την εκάστοτε περίοδο. Με την προβολή λοιπόν των κατάλληλων κατά κύριο λόγο μηνυμάτων με οποιοδήποτε τρόπο, οδηγούμαστε σε έναν τρόπο ζωής βάσει των θέλω μας.

(Πηγή εικόνας: eocinstitute.org)

Όταν λοιπόν νιώθετε ένα συναίσθημα να πηγάζει από μέσα σας και να σας οδηγεί σε μία συγκεκριμένη πράξη, το καλύτερο είναι να το ακούσετε, καθώς είναι αυτό που πραγματικά αισθάνεστε. Στην συνέχεια αξιολογήστε το και οδηγηθείτε στην εκάστοτε απόφαση. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως, ό,τι νιώθουμε ποτέ δεν είναι λάθος, απλώς περιμένει εμάς να το ανακαλύψουμε, να το φέρουμε στο επίπεδο του συνειδητού και με επεξεργασία του μηνύματος να το εφαρμόσουμε ή να το διαμορφώσουμε όπως επιθυμούμε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: supereightstudio.com

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!