Ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μερικούς instagrammers, που σίγουρα θα σας μαγέψουν με τις φωτογραφίες τους!

@alcyonida

(Πηγή εικόνας: @alcyonida)

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;
– Κάποιοι ίσως να πουν ότι η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να κρατήσουν τη στιγμή. Για εμένα όμως η φωτογραφία είναι ψυχανάλυση. Νιώθω σαν να λειαίνω με καθεμία τους τις οξείες γωνίες του κόσμου που μας περιβάλλει, ώστε να μη μας κόβει και να μην μας πληγώνει τόσο πολύ.

– Tι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;
– Ο κόσμος αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς. Αγχωνόμαστε να προλάβουμε και μας διαφεύγει η μικρή, απλή ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Την προσπερνούμε. Θέλω να είναι οι φωτογραφίες μου σαν διάλειμμα από αυτήν την τρεχάλα. Πώς σταματάς διψασμένος να πιεις νερό; Ε αυτό! Σταματάς να δεις αυτά που θα σου φτιάξουν τη διάθεση, θα σε ξεδιψάσουν.

– Τι είναι αυτό που παρατηρείς πριν φωτογραφίσεις;
– Νομίζω ότι αποφασίζω τι θα φωτογραφίσω τελείως ενστικτωδώς, από την εντύπωση που δημιουργεί μέσα στο κεφάλι μου. Σε κλάσματα δευτερολέπτου ξέρω αν πρέπει να στρέψω την κάμερα στο αντικείμενό μου. Ακούγεται λίγο αόριστο το ξέρω, αλλά είμαι ειλικρινής.

@dtsavou

(Πηγή εικόνας: @dtsavou)

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;
– Αναμνήσεις.

– Tι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;
– Ο κόσμος μου έχει δημιουργήσει την ανάγκη να προβάλλω το όμορφο που έχει ξεχαστεί. Όμορφο δεν είναι μόνο το ηλιοβασίλεμα με τα φανταχτερά του χρώματα, εξίσου όμορφο μπορεί να είναι κάτι μικρό, κάτι που κανείς δεν το παρατηρεί, που το έχει ξεχάσει, αυτό θέλω να δείξω.

– Πώς μπήκε ο μινιμαλισμός στην οπτική σου;
– Η αλήθεια είναι πως πέρασα από διάφορα στάδια για να φτάσω στο σημείο να μπει η “τέχνη του ελάχιστου” στις φωτογραφίες μου. Σίγουρα έχω πολλή δουλειά μπροστά μου, όμως το γεγονός ότι μια τόσο απλή φωτογραφία μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή με έχει κερδίσει.

@georgia.vrl

(Πηγή εικόνας: @georgia.vrl)

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;
Φωτογραφία για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης της προσωπικότητάς μου και του τρόπου σκέψης μου, μια μορφή τέχνης όπου μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη.

– Tι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;
– Σκοπός μου είναι να κάνω καθημερινά, πολλές φορές ασήμαντα πράγματα και καταστάσεις να φαίνονται σημαντικά και εξέχοντα, όπως και να αναδεικνύω και το αισθητικά όμορφο, που πολλές φορές περνάει απαρατήρητο.

Τι είναι αυτό που παρατηρείς πριν φωτογραφίσεις;
– Συνήθως αυτό που θέλω να φωτογραφίσω θα είναι κάτι συγκεκριμένο, το οποίο το απομονώνω στο φακό από το υπόλοιπο περιβάλλον, ενώ παράλληλα παρατηρώ ιδιαίτερα και τα χρώματα της εικόνας.

@g_kapsalakis

(Πηγή εικόνας: @g_kapsalakis)

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;
– Φωτογραφία για μένα είναι ένας τρόπος να προσεγγίσω και να δείξω αυτό που βλέπω μέσα σε ένα καρέ ενός φιλμ. Είναι όπως το είχε πει ο Bresson: “Αυτό που θέλω, είναι να συλλάβω ένα μικροσκοπικό τμήμα της πραγματικότητας”

– Tι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;
Προσπαθώ να δείξω την ομορφιά της περιθωριακής Αθήνας! Μέρη όπως η Ομόνοια και η Κυψέλη π.χ., τα οποία αποφεύγονται διαρκώς από πολλούς. Αλλά εκεί είναι η γοητεία της πραγματικής Αθήνας, όπου το χάος της είναι αυτό που την καθιστά τόσο ατέρμονα όμορφη!

– Τι είναι αυτό που παρατηρείς πριν φωτογραφίσεις;
– Προσπαθώ να μην παρατηρώ, διότι όποτε το κάνω υπεραναλύω την κατάσταση και το χάνω το θέμα μου. Λειτουργώ όσο πιο αυθόρμητα γίνεται, καθώς το θέμα δε το επιλέγεις εσύ, αλλά σ’ επιλέγει εκείνο! Ίσως σε αυτό ευθύνονται οι σπουδές μου στη ζωγραφική, η οποία εξ ορισμού έχει να κάνει με την παρατήρηση.

@n_simos

(Πηγή εικόνας: @n_simos)

– Τι είναι η φωτογραφία για εσένα;
– Τρόπος έκφρασης και αποτύπωση εκείνης της στιγμής. Κάθε φωτογραφία που επιλέγω να ανεβάσω στο instagram σημαίνει κάτι για μένα και βρίσκεται εκεί για να μου θυμίζει την ιστορία που κρύβεται από πίσω της.

– Tι στοχεύεις να δείξεις μέσα από τις φωτογραφίες σου;
Ότι σε αυτή την γκρίζα πόλη που ζούμε και αρκετές φορές διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό, πάντα υπάρχει μια αισιόδοξη και χαρούμενη πλευρά. Μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο, αλλά είναι εκεί έξω! Μια καλή παρέα και μια κάμερα στο χέρι μπορούν να το αποδείξουν αυτό.

– Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις περισσότερο;
– Όποιος δει το προφίλ μου θα διαπιστώσει ότι έχω μεγάλη αγάπη για τα αστικά και βιομηχανικά τοπία. Οι στίχοι των Στέρεο Νόβα και οι ατελείωτες φωτοβόλτες με τη φίλη μου Άννα (@anna.prs) νομίζω ευθύνονται για αυτό.

Πηγή κεντρικής εικόνας: theatlantic.com

Δέσποινα Τσίρου

About Δέσποινα Τσίρου

Αν και παιδί των νοτίων, γνωρίζει το κέντρο της Αθήνας σπιθαμή προς σπιθαμή. Θέλει να ακολουθήσει καριέρα ως πολεμική ανταποκρίτρια, ενώ παράλληλα λατρεύει τη φωτογραφία. Αγαπάει όσο τίποτα τα ταξίδια, τις τέχνες και τα βιβλία. Δε θα μπορούσε ποτέ να κάθεται και να μην κάνει τίποτα, γι ' αυτό θέλει πάντα να καταπιάνεται με κάτι καινούριο. Πάντοτε αισιόδοξη, πιστεύει πως μέρα χωρίς χαμόγελο, είναι χαμένη μέρα!