Το “Eight Days A Week – The Touring Years” είναι ένα ντοκιμαντέρ του Ron Howard. Είναι γεμάτο με συνεντεύξεις των Paul McCartney και Ringo Starr, αφηγήσεις συνεργατών, φωτογραφικό υλικό και αυτούσια αποσπάσματα συναυλιών (1963-1966). Στόχος του είναι να ξετυλίξει μπροστά στα μάτια μας σκέψεις, αντιδράσεις και άγνωστες πτυχές για τα χρόνια της περιοδείας του θρυλικού συγκροτήματος των ’60s. Πως ο John, ο Paul, ο Ringo και ο George έφτασαν στο σημείο να σταματήσουν τις συναυλίες και τα tours; Με τι ενοχλήθηκαν κι αρνήθηκαν να εμφανιστούν στην προγραμματισμένη τους συναυλία στη Florida; Τι αποφάσεις πήραν για τη μουσική και την εξέλιξη του συγκροτήματος;

(Πηγή εικόνας: billboard.com)

Οι Beatles ξεκίνησαν από την Αγγλία, αλλά δεν άργησαν να γίνουν γνωστοί παγκοσμίως και να δημιουργήσουν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την εποχή, την Beatlemania. Όπου κι αν ταξίδευαν, από Ευρώπη μέχρι Αμερική και Ιαπωνία, κοπέλες κάθε ηλικίας πλημμύριζαν τους δρόμους, τα αεροδρόμια, τα στάδια, τα μαγαζιά. Οι δίσκοι τους έμεναν στο νούμερο ένα για εβδομάδες. Οι προτάσεις για εμφανίσεις έπεφταν βροχή, αλλά οι Beatles σ’ ένα πράγμα διέφευγαν: τη μουσική!

11 Σεπτεμβρίου 1964, 20:30

Το Gator Bowl Stadium στο Jacksonville της Florida έχει κατακλυστεί από κόσμο που περιμένει να δει για πρώτη φορά live τα τέσσερα αγόρια με την τρελή διάθεση για χορό και μουσική. Ποιος όμως θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι είσοδοι στο στάδιο έχουν διαχωριστεί ανάλογα με τη φυλή του εκάστοτε θεατή; “Είναι λίγο ανόητο να διαχωρίζεις τους ανθρώπους. Απλώς πιστεύω ότι είναι χαζό. Δεν μπορείς να φέρεσαι στους άλλους ανθρώπους σαν να είναι ζώα. Αυτό νιώθουμε όλοι και έτσι νιώθει και ο κόσμος στην Αγγλία, γιατί δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στις συναυλίες και στην Αγγλία – και αν υπήρχε, δε θα παίζαμε.” είχε δηλώσει ο Paul McCartney στο δημοσιογράφο DJ Lary Kane που τους ακολουθούσε στην περιοδεία τους στην Αμερική το 1964- 1965. Οι Beatles ξεκαθάρισαν τη θέση τους, δηλώνοντας πως αρνούνταν να ανέβουν στην σκηνή, μέχρι να καταργηθεί αυτός ο διαχωρισμός. Οι promoters θέλοντας να αποφύγουν την απογοήτευση χιλιάδων θεατών από την ακύρωση της προγραμματισμένης συναυλίας, κατήργησαν τον διαχωρισμό και άφησαν το κοινό να μπει αναμεμειγμένο, χωρίς καμία κατηγοριοποίηση. «Παίζαμε σε ανθρώπους. Δε παίζαμε για αυτούς τους ανθρώπους ή εκείνους τους ανθρώπους – απλώς παίζαμε για τους ανθρώπους.» τονίζει ο Ringo Starr.

(Πηγή εικόνας: variety.com)

29 Αυγούστου 1966

Η δήλωση του John Lennon ότι οι Beatles ήταν πιο διάσημοι από τον Χριστό προκάλεσε αντιδράσεις στο κοινό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις χιλιάδες κενές θέσεις στο στάδιο την ημέρα της συναυλίας τους στο Candlestick Park στο San Francisco. Η διάρκεια της συναυλίας ήταν μισή ώρα. Στο τέλος της, το group αποχώρησε με αστυνομική συνοδεία. Έχοντας επιβιβαστεί στο βανάκι, οι τέσσερις μουσικοί αστέρες αποφασίζουν ομόφωνα, ότι αυτή θα ήταν η τελευταία επίσημη συναυλία τους. Η εξάντληση και οι συνθήκες ζωής που απαιτούσαν οι συνεχείς περιοδείες βοήθησαν τη μπάντα να ωριμάσει και να συνειδητοποιήσει, ότι σημασία πλέον είχε μόνο η μουσική. Κέντρο της προσοχής τους ήταν πλέον η δοκιμή νέων πραγμάτων στη μουσική τους, πέρα από τις προτιμήσεις των fans τους. Εν συνεχεία, τα Σκαθάρια κλείνονται με πλήρη αυτογνωσία για τα επόμενα χρόνια στο στούντιο τους στο Λονδίνο και χαρίζουν στον κόσμο μοναδικές δημιουργίες με το Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band και το Abbey Road.

(Πηγή εικόνας: wantedinrome.com)

30 Ιανουαρίου 1969, μια μελωδία απλώνεται στα στενά του Λονδίνου!

Στην ταράτσα των γραφείων της δισκογραφικής εταιρείας Apple, τα Σκαθάρια δίνουν μια ακόμη συναυλία. Ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται δειλά στις οροφές των γύρω κτηρίων και στους δρόμους. 40 λεπτά αργότερα η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου φτάνει στον τόπο του «εγκλήματος» και δίνει τέλος στο απρόσμενο μουσικό γεγονός εκείνης της ημέρας!

Οι Beatles δεν είχαν ανάγκη ούτε τα μεγάλα στάδια γεμάτα με κόσμο, ούτε τα μαγαζιά που ασφυκτιούν από την κοσμοσυρροή, ήθελαν μόνο να ακουστεί η μουσική τους.

Μόνο η μουσική είχε σημασία τότε, σήμερα και πάντα!

Πηγή κεντρικής εικόνας: getintothis.co.uk

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".