Ο συνηθισμένος τσακωμός ενός ζευγαριού ξεκινάει κάπως έτσι:

“-Τι έχεις μωρό μου;
-Τίποτα.
-Αφού κάτι έχεις, γιατί δε μου λες;
-Να καταλάβεις μόνος σου! Αλλά σιγά, ποτέ δε με καταλαβαίνεις! “

Και κάπως έτσι ξεκινάει ένας καυγάς λεπτών, ωρών ή ακόμη ημερών, με τις γυναίκες να παραπονιούνται ότι μιλάνε στον τοίχο, ότι οι άντρες δεν νιώθουν ποτέ τα συναισθήματά τους και πως δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο παρά μόνο για τον εαυτό τους. Ιδιαίτερο στοιχείο των γυναικών είναι η περιπλοκότητα των σκέψεων, συναισθημάτων και εκφράσεών τους, σε αντίθεση με τους άντρες, που όταν σου πουν, δεν έχω τίποτα, το εννοούν! Για όσους απορείτε, ναι, γίνεται και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

(Πηγή εικόνας: huffingtonpost.ca)

Το αρσενικό γένος από αρχαιοτάτων χρόνων, πασχίζοντας να επιβιώσει, ανέπτυξε με τέτοιο τρόπο τον εγκέφαλό του, ώστε να αντιλαμβάνεται γρήγορα και εύκολα τις απειλές του περιβάλλοντός του και τα ερεθίσματα του φόβου. Με αυτόν τον τρόπο, η συμπεριφορά του έγινε επιθετική σε ό,τι του προκαλεί άγχος και ανησυχία, ενώ μέχρι σήμερα, η εξέλιξη του άνδρα περιλαμβάνει απλοϊκές αντιδράσεις που στοχεύουν στην επικράτησή του ως κυρίαρχο ον. Επιπλέον, επικεντρώνεται μόνο σε πληροφορίες που του δίνουν εύκολα το προνόμιο να “διαβάζει” και να διαχειρίζεται τις καταστάσεις.
Η γυναίκα από την άλλη, είναι φύσει πολύπλοκο ον, καθώς ο εγκέφαλός της έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται πλήθος πληροφοριών. Έχοντας ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση, μπορεί και διακρίνει πολλά διαφορετικά στοιχεία σε οποιαδήποτε περίσταση, ενώ λειτουργεί και εκφράζεται με ποικίλους συναισθηματικούς τρόπους. Απ’ την αρχαιότητα, το θηλυκό γένος εξέπεμπε φόβο και άγχος για το περιβάλλον του, δεδομένων των εκάστοτε συνθηκών και της ανάγκης προστασίας από απειλές. Η αγωνία της επιβίωσής τους σε δυσμενείς καταστάσεις διεγείρει το φόβο τους μέχρι σήμερα.

(Πηγή εικόνας: quotesgram.com)

Στο επίπεδο επικοινωνίας άνδρα-γυναίκας, η δεύτερη φοβούμενη την απόσυρση του πρώτου, εκφράζεται όσο περισσότερο μπορεί, για να καλυτερέψει την κατάσταση. Ο άνδρας απ’ τη μία κλειδώνει και αμύνεται και η γυναίκα απ’ την άλλη αισθάνεται απομονωμένη, καθώς δε βρίσκει το επιθυμητό αντίκρισμα. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξε ότι οι άνδρες αναγνώριζαν πιο εύκολα τα συναισθήματα στα ανδρικά μάτια, απ’ ό,τι στα γυναικεία. Αυτό φάνηκε μέσα απ’ την προβολή πολλών ζευγαριών ματιών σε φωτογραφίες, ενώ στο συμπέρασμα ο άνδρας χαρακτηρίστηκε ως “κυνηγός” που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τις απειλές των άλλων ανδρών, όντας στο παιχνίδι της επιβίωσης.

(Πηγή εικόνας: quotesgram.com)

Μέσω όλων αυτών των επιστημονικών αναλύσεων, δικαιώνεται κατά ένα ποσοστό ο ανδρικός πληθυσμός που βροντοφωνάζει σε κάθε τσακωμό “ΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ” ή “ΜΙΛΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΛΕΣ 300 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ”. Ο εγκέφαλος τους είναι κατά τέτοιο τρόπο φτιαγμένο, που αναζητούν την ουσία και όχι το περιτύλιγμα. Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο ποσοστό δικαίωσης ανήκει στις γυναίκες, καθώς ο εγκέφαλός τους είναι κατά τέτοιο τρόπο φτιαγμένος, που αναζητούν την ανάλυση των καταστάσεων και τη συναισθηματική τους κατανόηση. Γι’ αυτό και όταν δε βρίσκουν ανταπόκριση ξεσπούν. Εφόσον η αναλογία είναι, μάλλον ίση (μέχρι να βγει έρευνα που θα το αναιρεί), καλό θα ήταν και οι δύο μεριές να δείχνουν κατανόηση και ενίοτε συμβιβασμό, καθώς κανείς δεν έχει πλήρες δίκιο ή άδικο. Το σωστό βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι θέμα εργοστασιακής κατασκευής και όχι απώλειας κατανόησης!

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: quotesgram.com

 

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!