Αν  ανήκεις σε εκείνους που το πάπλωμα τους πέφτει λίγο βαρύ, που το πρώτο καλημέρα το λένε κάπου μετά τις 12, ενώ το πρωινό τους το ετοιμάζουν μετά τη μία, τότε μάλλον το brunch είναι το ιδανικό γεύμα για σένα. Αν πάλι είσαι από εκείνους που σηκώνονται αρκετά νωρίτερα, τότε καλύτερα να το αφήσεις για την πιο χαλαρή μέρα της εβδομάδας σου. Το brunch είναι ένα γεύμα ανάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό. Συνδυάζει τόσο γλυκές όσο και αλμυρές γεύσεις με τη συνοδεία καφέ, χυμού ή και κρασιού. Ο  Άγγλος Guy Berninger γράφει πρώτη φορά για το brunch το 1895 στην εφημερίδα «Hunter’s», ενώ αρκετά χρόνια μετά η μόδα αυτή εξαπλώνεται και στην Αμερική και ιδιαίτερα στο Σικάγο, με τους κινηματογραφικούς αστέρες να απολαμβάνουν αυτό το γεύμα τις Κυριακές μετά από τα πολύωρα γυρίσματα. Σιγά σιγά το brunch καταφτάνει στην Ευρώπη και πολύ πιο μετά στην Ελλάδα.  Τα περισσότερα μαγαζιά το σερβίρουν τις Κυριακές σε στυλ μπουφέ ή παραγγέλνοντας ξεχωριστά πιάτα. Αν βέβαια πεις σε κάποιον ότι πας για brunch, είναι πολύ πιθανό να σε κοροϊδέψει κάνοντας την γνωστή πια ερώτηση «αν είχες και στο χωριό σου». Το σκέφτηκα καλά πριν απαντήσω σε όλους αυτούς, ψάχνοντας επιχειρήματα που να αποδεικνύουν ότι δεν έχω πέσει και εγώ θύμα της μόδας του πολυσυζητημένου brunch. Μπορεί να μην το είχαμε στη σημερινή του εκδοχή, αλλά κάτι παρόμοιο σίγουρα είχαμε στα χωριά μας. Ας ξεκινήσουμε με τα αυγά. Στο χωριό μας τα τρώγαμε συνήθως βραστά μέσα σε ποτήρι με σπασμένη φρυγανιά ή ψωμί, ή αλλιώς απλά τηγανητά. Τώρα όμως, οι συνταγές με αυγό έχουν γίνει μία μικρή επιστήμη. Scrambled eggs, που μοιάζει κάπως με ομελέτα, αλλά η γεύση του είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο νόστιμη. Benedict eggs, μια αμερικάνικη συνταγή που ικανοποιεί απαιτητικούς ουρανίσκους με υλικά English muffin, ζαμπόν ή μπέικον, αυγό ποσέ και μια sauce Hollandaise (με βάση τη μουστάρδα), και κάπως έτσι μία βόμβα θερμίδων αλλά και γεύσεων βρίσκεται στο πιάτο σας. Αν νιώθεις τύψεις για τα λιπαρά του υλικά μόλις το παραγγείλεις, η γεύση του υπόσχεται να σε κάνει να τις βάλεις στην άκρη και να το απολαύσεις.

(Πηγή εικόνας: cookinglight.com)

(Πηγή εικόνας: weheartit.com)

Τα αυγά βέβαια πρωταγωνιστούν και μέσα ή πάνω από σάντουιτς, ενώ φυσικά θα τα βρεις να σερβίρονται και σκέτα αλλά ποτέ μόνα τους, καθώς μπέικον και λουκάνικα θα τα συνοδεύουν, αντιγράφοντας κάπως το πρωινό των Άγγλων.  Συνεχίζουμε με την πολυτέλεια του χωριού, που η μαμά ίσως βαριόταν να ετοιμάσει αλλά η γιαγιά λάτρευε να βλέπει να εγγόνια της να περιμένουν τις τηγανίτες της με μεγάλη ανυπομονησία. Σήμερα τα pancakes έχουν πάρει τη θέση τις παραδοσιακής τηγανίτας με μέλι και συνοδεύονται από γλυκά toppings, όπως σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), πραλίνα, καραμέλα, με φρούτα, όπως μπανάνες ή φράουλες, με άλλα γλυκίσματα, όπως μπισκότα, αλλά εξίσου νόστιμα είναι και τα αλμυρά pancakes με αυγά (να το πάλι το αυγό), μπέικον, τυρί και πιθανώς και κάποια sauce.

(Πηγή εικόνας: weheartit.com)

(Πηγή εικόνας: zoomyummy.com)

Οι συνταγές του brunch δε σταματάνε εδώ φυσικά, αν και αυτές είναι οι πιο γνωστές και αγαπητές. Bagels, αφράτα ψωμάκια ή και φρυγανισμένα με κάθε είδους γέμιση, κρουασάν με πραλίνα ή βουτύρου, κέικ με γέμιση, επικάλυψη ή σκέτα, cupcakes και muffins γλυκά η αλμυρά, ακόμη burgers και tortillas.

     (Πηγή εικόνας: bhg.com)

(Πηγή εικόνας: weheartit.com)

Το brunch σου μπορείς να το συνοδεύσεις με καφέ (κλασική και αγαπημένη επιλογή) που θυμίζει τυπικό πρωινό, με κάποιο smoothie (υγιεινό και εναλλακτικό) για να πάρουμε και τις βιταμίνες των φρούτων. ή και με κάποιο κρασί ή aperitivo, αν θέλεις να θυμίζει το γεύμα σου περισσότερο μεσημεριανό, από ότι πρωινό.

(Πηγή εικόνων: weheartit.com)

    

(Πηγή εικόνας: weheartit.com)

To brunch ήρθε για να μείνει, ή μάλλον δεν έφυγε ποτέ, απλώς του αλλάξαμε λίγο το όνομα και εκσυγχρονίσαμε κάπως τις συνταγές. Το σημαντικό είναι ότι γίνεται μια αγαπημένη συνήθεια, που δένει τις παρέες, κρατάει τις οικογένειες και θυμίζει πως το πρωινό είναι απαραίτητο και το μεσημεριανό πιο διασκεδαστικό από ότι συνήθως. Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι και να κακομαθαίνεις τους γύρω σου, κάνε τις Κυριακές πιο όμορφες με ένα τραπέζι για brunch. Αν από την άλλη δεν το έχεις με τη μαγειρική, θα βρεις πολλά μαγαζιά για να λατρέψεις, που το brunch είναι το δυνατό τους σημείο.

Πηγή κεντρικής εικόνας: zenscafe.com

Μαρία Πολίτη

About Μαρία Πολίτη

Διχασμένη κάπου μεταξύ των Αθήνα-Θεσσαλονίκη, σουβλάκι ή burger, γλυκό ή αλμυρό, έχω σπουδάσει παιδαγωγικά στο ΑΠΘ. Λατρεύω τη μόδα και μεγάλο μου όνειρο είναι οι σπουδές στο σχέδιο και την ενδυματολογία στο Λονδίνο. Ως ανήσυχο πνεύμα, μου αρέσει να ταξιδεύω (πολύ), να ανακαλύπτω νέα μαγαζιά, δρόμους, στενά (θα με ακούσεις πολλές φορές να λέω "ωπ, αυτό είναι ένα απ' τα αγαπημένα μου στενά") να φωτογραφίζω κάθε ηλιοβασίλεμα (ακόμη και αν χρειαστεί να σκαρφαλώσω για να το τραβήξω) και να ασχολούμαι διαρκώς με νέα πράγματα, όπως ο χορός και τα ισπανικά που λατρεύω. Με motto τη φράση "όλα γίνονται για κάποιο λόγο" ψάχνω και εγώ με τη σειρά μου λόγους και αιτίες που η ζωή κυλάει έτσι…