Το έργο “Starry Night” αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο επιτυχημένα έργα του Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh. Συγχρόνως, αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης στην ιστορία της δυτικής ζωγραφικής. Το θέμα που προκύπτει εδώ όμως, είναι αν υπάρχει κάτι κρυμμένο σε αυτόν τον πίνακα. Πάμε να το ανακαλύψουμε λοιπόν.

(Πηγή εικόνας: brightside.me)

Το 2004, μέσω της χρήσης του Hubble Space Telescope, αποκαλύφθηκαν στροβιλιζόμενα σύννεφα σκόνης και αερίων γύρω από ένα απομακρυσμένο άστρο. Οι αστρονόμοι, με τη σειρά τους, ισχυρίστηκαν πως στο φαινόμενο αυτό, εντοπίζονται ομοιότητες με το έργο “Starry Night” του Van Gogh. Βασιζόμενοι σε αυτόν τον ισχυρισμό, οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια μελέτη, προκειμένου να συνδεθούν αυτά τα δύο.

Κάπως έτσι, ανακάλυψαν πως στα έργα του ζωγράφου υπάρχει ένα διακριτικό μοτίβο της ταραχώδους ρευστής δομής. Ο Van Gogh ζωγράφισε τον πίνακα “Starry Night” κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε άσυλο στη Γαλλία. Κατάφερε λοιπόν, στις πιο “σκοτεινές” του στιγμές, να αντιληφθεί και να απεικονίσει ένα από τα πιο περίπλοκα και άπιαστα φαινόμενα της φυσικής και των μαθηματικών, την ταραχή.

2

(Πηγή εικόνας: brightside.me)

Στη δυναμική των ρευστών, η “ταραχή” είναι ένας όρος, ο οποίος περιγράφει τη ρευστή ροή με μια βίαιη διαταραχή, όπου μεγάλες δίνες αναπτύσσονται, δημιουργώντας μικρότερης κλίμακας δομές. Εν συνεχεία, στην ίδια διαδικασία υπόκεινται και οι μικρότερες δίνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σχηματισμός των σύννεφων. Απίστευτο λοιπόν, τι μπορεί να “πιάσει” ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έστω και άθελά του.

Δείτε παρακάτω και ένα σχετικό βίντεο:

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: brightside.me